Piret Pesti Põhja politseiprefektuuri kriminaaltalituse tagaotsimisgrupist ütles eile Äripäeva täpsustavale küsimusele Tederi tagaotsimise kohta vastates, et viimane pole mitte teadmata kadunud, vaid kuulutatud kurjategijana tagaotsitavaks, sest hoiab kõrvale maksu- ja tolliameti (EMTA) kriminaalmenetlusest. Pesti suunas ajakirjaniku edasised pärimised maksuameti uurijale Helen Lensmendile.

EMTA kommentaari kohaselt on Teder uurimi¬sest kõrvale hoidnud alates selle aasta märtsist. Ameti teatel on Tederi puhul tegemist varasemasse aega ulatuva käibemaksupettusega, sealhulgas on kriminaalasi seotud Estover-Kaubanduse tehingutega aastatel 1997–2001.

Veebruaris 2003 Estover-Kaubanduse ASile tehtud maksuotsus räägib arvukatest pettustest ja tankistidest, kelle abil Ago Teder miljoneid kroone firmast välja kantis, kirjutas Äripäev aasta tagasi. Maksuamet kontrollis Esto¬ver-Kaubanduse tehinguid aastatel 1997–2001 ja nõudis koos intressidega ligi neli miljonit krooni maksmata käibe- ja tulumaksu.

Keskseks firmaks petuskee¬mides ja juustumüügiga teenitud raha väljapumpamiseks oli Estover-Kaubanduse omani¬ke Ago Tede¬ri ja Ago Enoki off¬shore-firma Whittakker Trading Ltd. Whittaker Tradingult saadud tagatiseta, määratlemata kasutamisotstarbe ja intressiga laenu jääk oli Estover-Kaubandusel 2000. aasta lõpu seisuga rohkem kui 15 miljonit krooni.

Lisaks tuvastas maksuamet revisjoni käigus, et Estover-Kaubanduse rahaga finantseeris Whittakker Trading Ltd kolme varifirma kaudu eramuehitust Saue vallas. Ühes kerkinud majadest elas Ago Teder ise ja teises Ago Enok. Kolmanda maja müügist saadud tulu laekus osaliselt otse varifirmade omaniku Marian Vahuri pangakontole.

Äripäevale teadaolevalt sõitis Teder aprilli alguses sõpradega Euroopasse pikemale puhkusele, kust lubas naasta juuni alguses. Tederi välismaal puhkusel viibimisega olid kursis ka varem Tederi firmasid Estover-Kaubanduse ja Põltsamaa Meierei Juustutööstus esindanud advokaat Siim Roode ja Estoveri gruppi kuuluva Packetline’i juht Mihkel Klementsov. Samas ei osanud küsitletutest kumbki rohkem kommenteerida Tederi ja maksuameti vahelist probleemi. Tederi enda mobiiltelefon oli välja lülitatud.

Vastates küsimusele ka¬ris¬tuste kohata, mis võivad Tederit kõrvalehoidmise eest oodata, teatas EMTA, et kriminaalmenetluse seadustiku kohaselt kohaldatakse menetleja kutsel ilmumata jäänud väljakutsutud isiku suhtes sundtoomist. Samuti võib tagaotsitavaks kuulutatud isiku suhtes eeluurimiskohtunik koostada vahistamismääruse.

Piimatööstuse E-Piim juht Jaanus Murakas ütles, et ei oska konkurendist Tederi ja maksuameti vahelisele asjale¬ hinnangut anda. “Meie kontakt Ago Tederi ja ta firmadega pole kunagi hea olnud,” lausus ta, lisades, et Tederi piimafirmad ei kuulu ka Eesti Piimaliitu. “Võib-olla see mõtteviis on kuidagi teine,” tõdes Murakas.

Ago Tederi firmadega seotud protsessimiste jada on kestnud aastaid

• 2000 algus — sai alguse suurem juustuimport Leedust Tederi firmade kaudu, peamiselt oli selle taga tänaseks juba likvideeritud, Tederile kuulunud ettevõte Estover Kaubanduse AS. Leedu juustudele pandi tarbijat eksitavad kodumaised nimetused ja see ajas teised juustutootjad ärevile, kuna Leedu juustud olid odavamad. • 2002 — Põltsamaa Meierei Juustutööstus taotles euroliidu SAPARDi programmist raha tootmise rekonstrueerimiseks. Kaheksa projekti said eitava vastuse. Seitsme puhul otsustas kohus, et Tederil oli õigus raha saada. • 2003 veebruar — Estover Kaubanduse tehinguid aastatel 1997–2001 kontrollis maksuamet ja nõudis koos intressidega ligi 4 mln kr maksmata käibe- ja tulumaksu. Juustumüügist teenitud raha väljaviimiseks kasutati Estover Kaubanduse omanike Ago Tederi ja Ago Enoki offshore-firmat Whittakker Trading Ltd. • 2004 aprill — Põltsamaa Meierei Juustutööstuse omanik Ago Teder kirjutas peaminister Juhan Partsile ning palus erakorralist abi 11,5 mln kr — muidu jääb 70 inimest tööta ja siseturult kaob 35% kvaliteetjuustu. Abi ei antud. • 2004 mai — Kohus lõpetas Estover-Kaubanduse ASi hagi menetluse, milles juustuhulgimüüja süüdistas E-Piima juhti Jaanus Murakat konkurendi laimamises. Estover-Kaubanduse AS oli likvideeritud ja äriregistrist kustutatud, õigusjärglane puudus. • 2005 mai — Tartu maakohus tegi määruse, et ei algata OÜ Ranna Farm avalduse põhjal pankrotti OÜ Põltsamaa Meierei Juustutööstuse kohta, Ranna Farm on kaevanud määruse ringkonnakohtusse edasi.