Nii võib näiteks ettevõtja hommikul oma autoga Lätti sõita, seal kohtumisi pidada ja õhtul tagasi koju tulla. Transpordi ja ööbimise kohta kuludokumente ei ole, samas on lähetus toimunud ja selle eest peab ettevõte piiri taga käinule päevaraha maksma.

Juhid käivad pidevalt Lätis ja Leedus

Kui maksuamet ettevõtte vastu huvi tunneb, võib tekkida küsimus, kas päevaraha on makstud ilma lähetuseta, hoides nii kokku maksukulusid.

Salon+ ilusalongide keti omaniku ASi Salonshop Baltic nõukogu liige Helena Lõhmus ütles, et ei olegi mõelnud sellele, kuidas maksuametile vajadusel lühikeste välislähetuste toimumist tõestada.

Lõhmuse sõnul tegelevad ettevõtte juhatuse esimees Erkki Lõhmus ja müügidirektor Indrek Lõhmus Läti ja Leedu turuga ning nemad käivad seal lähetuses vähemalt kord kuus. Lätis käiakse peamiselt oma autoga ja sageli tuleb ette ka ööbimiseta käike.

Lähetus vormistatakse ilma tõendusmaterjalideta

Küsimusele, kuidas sellisel juhul raamatupidamine lähetust kajastab, ütles ta: “Jään vastuse võlgu. Ma ei ole sellele ise tähelepanu pööranud. Lihtsalt vormistame lähetuse, tõendusmaterjale ei ole.”

Lõhmus lisas, et ettevõtte paberimajanduses on lähetuse kohta olemas aruanne, ka on olemas bensiinitšekid ja makstud päevarahad.

“Üldiselt ei tohiks meie puhul küsimust tekkida, kas käik on põhjendatud või mitte,” arvas Lõhmus, “kuna meil on Lätis selgelt tegevus olemas ja pole vaja tõestada, miks on vaja lähetusse minna.”

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Aule Kindsigo selgitas, et lähetust tõestavad seal koostatud aruanded ja muud materjalid.

“Lähetus vormistatakse tööandja kirjaliku otsusega, milles näidatakse töölähetuse sihtkoht, kestus ja ülesanne ning hüvitatavate kulude summad. Selline otsus on esimene kirjalik dokument, mis kinnitab, et toimus lähetus,” ütles Kindsigo.

Vajalikud dokumendid tuleb alles hoida

Ühtlasi märkis Kindsigo, et lähetuses olles tekivad üldjuhul kulud ja nende hüvitamiseks esitab lähetatav tööandjale aruande koos kuludokumentidega. “Lisaks nimetatule tõendavad lähetust sihtkohas sõlmitud lepingud, aruanded, kaasa toodud materjalid vms,” lisas ta.

Kindsigo tuletas tööandjaile meelde, et kuigi iga päev ei ole tarvilik maksuhaldurile lähetuste toimumisi tõendada, peavad nad pidama maksuarvestust ehk säilitama maksustamise seisukohast tähtsust omavaid dokumente.

Maksuameti pressiesindaja Priit Rum lisas, et lähetusega seotud dokumente ei pea tingimata säilitama raamatupidamises, vaid on oluline, et sõidust jääks märk maha.

“Tööandja peab ise hindama, kuidas tõestada, et lähetus on toimunud. Ta peab suutma maksuhaldurit veenda,” rääkis Rum. Tema sõnul on peamine, et maksuametile ei tohi lähetuste kohta esitada fiktiivseid dokumente, sest sellega kaasneb kindlasti maksurisk.

Küsimusele, kas tõend võib olla foto sihtkohas viibimise kohta, vastas Priit Rum: “Kas või pilt, kui pole muid tõendeid.”