1. novembril odavneb Nõukogude Liidu domeeni .su-lõpuga internetiaadresside registreerimine, teatas hiljuti Venemaa Interneti Arendamise Fond. Arvatakse, et hinnalangus on kuni viiekordne, sest tõenäoliselt kehtestatakse sama hind kui praegu üldlevinud .ru-lõpuga aadressidele.

Suleti aastal 1994, taastati 2001

Kui .su-aadressi registreerimiseks peab praegu välja käima 3000 rubla, siis .ru eest vaid 600 rubla ehk viis korda vähem. Huvitaval kombel võeti otsus vastu Nõukogude Liidu domeenitsooni 17. sünnipäeval. Seal registreerimine peatati küll 1994. aastal, kuid taastati 2001. aastal. Praegu asub seal 10 000 domeeninime.

Registreerijad ise arvavad, et hinna langus toob järgmise aasta lõpuks juurde 300 000 uut saiti, tuginedes näitele, et .ru domeenis registreeriti aastaga ligi 400 000 uut nime. Eksperdid seda optimismi ei jaga. Assotsiatsiooni Internet ja Äri president Aleksei Beljajev ütles portaalile gazeta.ru, et tegemist on pigem nostalgiaga vana vastu.

Kadunud riigid võidakse võrguski likvideerida

Lisaks võib tulevasi kasutajaid peletada aadressi ebamäärane staatus. Veelgi kriitilisem oli SUP-Fabrik blogide direktor Anton Nosik. “Ainult täielik tohman võib sellele hinnalangusele reageerida, ostes seal domeeninime. See on õhuga kauplemine.” Nosiku sõnul ei tasu .su alla suuri kliente oodata, kuna ükski klient ei hakka kulutama raha turundusele, teadmata selle tulevikku.

Kogu .su ala edasine tulevik on kahtluse all: domeeninimede väljastamist haldav USA organisatsioon ICANN arutas veel eelmisel aastal kadunud riikide domeenide — sealhulgas Nõukogude Liidu .su ja Jugoslaavia .yu. — sulgemist.

“Tehniliselt on kogu domeenitsooni sulgemine üsna keeruline,” rahustas kasutajaid Venemaa regionaalse võrgu infokeskuse avalike suhete juht Andrei Vorobjov. Sulgemisele kuluks kümneid aastaid.