Idee teostumisel võivad suuremad kondilihamassi kasutavad lihatööstused tootmise Eestist ära kolida või seda siin vähendada.

Kondilihamass ehk ametliku nimega mehaaniliselt konditustatud liha mass on lihatööstuse jääkprodukt, mida kasutavad odavama hinnaklassi vorstides lihatööstused üle kogu maailma.

Eestis kasutavad kondilihamassi Rakvere Lihakombinaat oma Valla kaubamärki kandvates vorstides ja viinerites, Tallegg, kes valmistab kondilihamassi ise kanalihajääkidest, ja Wõro Kommerts.

Kondilihamass on see kurja juur, mis eelmisel aastal ajas lõhki lihatööstusi ühendava Lihaliidu ning tõrjus senised konkurendid kahte vihasesse ja üksteist süüdistavasse leeri. Kondilihamassi mitte kasutamist deklareerivad ettevõtted (Valga Lihatööstus, Nõo Lihatööstus, Oskar jt) on moodustanud oma lobi-organisatsiooni Eesti Lihatööstuste Assotsiatsioon, mille üheks töövõiduks on kondilihamassi sisaldavate toodete märgistusnõude sisseviimine.

Põllumajandusministeeriumi veterinaaria- ja toiduosakonna juhataja Hendrik Kuusk kinnitas nädalajagu tagasi, et tõepoolest on põllumajandusministeeriumis valmimas määruse eelnõu, mis keelustaks kondilihamassi impordi Eestisse või siis piiraks selle kohapealset kasutamist. Täpsemalt Kuusk eelnõu kommenteerida ei soovinud, kuna see pole veel lõplikult valmis.

2001. aastal imporditi Eestisse 6000 tonni kondilihamassi, 2002. aasta algusest tänavu aprilli lõpuni 8000 tonni. Enamik kondilihamassist on linnulihast, vaid 605 tonni viimasel 16 kuul Eestisse sisse toodud kondilihamassist on tehtud sealihast.

Põllumajandusminister Tiit Tammsaar ütles eile, et määruse eelnõu täpne sisu vaieldakse põllumajandusministeeriumis lähematel päevadel selgeks ning mingid muudatused kondilihamassi osas tahetakse sisse viia võimalikult kiiresti. “Peame katsuma kasutada kõiki võimalusi oma turu ja tootjate kaitsmiseks, muidu Eesti põllumehed ei elagi järgmise aasta 1. maini,” ütles Tammsaar. “Kui me saaksime vähendada kondilihamassi osakaalu lihaturul, saaks muu liha osakaalu suuremaks.”

Veel kevadel ei näinud põllumajandusministeerium põhjust piirata kondilihamassi sissevedu Eestisse tollidega, kuna selle import ei kahjustavat sealihaturgu.

Talleggi juhatuse esimees Kalvar Kase ütles, et ta on kuulnud jutte kondilihamassi kasutamise piiramisest. “Kui tõesti impordikeelust käib jutt, siis Eesti lihatootjad sellest küll ei võida,” ütles Kase. “Suuremad tööstused mõtlevad siis, kuidas tootmine Eestist välja viia.”

Tallegg kasutab vorstides kondilihamassi, mida ise toodab. “Solvav on, kui räägitakse, et kondilihamass on lihatööstuse jääkprodukt,” ütles Kase. “Igal pool maailmas kasutatakse seda vorstides.”

Rakvere Lihakombinaadi juht Olle Horm ütles, et ta ei mõista mõttekäiku “kondilihamassi keelustamine päästab Eesti lihatootja”.

“Kuidas on võimalik sealihast teha kanavorsti? Praegu kasutab ju kondilihamassi kõige enam Tallegg, kes seda ise toodab ja sellest kanavorste teeb,” sõnas Horm. Rakvere Lihakombinaat kasutab kondilihamassi Hormi sõnul umbes 10 protsendis toodetavatest keeduvorstidest ja viineritest.

“Seda määrust ei tule, poliitilistel põhjustel,” ütles Valga Lihatööstuse juht Elmut Paavel. “Kui minister suudab need piirangud läbi suruda, teen talle korraliku viski välja.”

Paavel ütles, et kondilihamassi keelustamine ei tähenda Valga tööstusele otseselt midagi, kuid aitab ehk loomakasvatajaid. “Liha kasutamine vorstides on vähenenud. Kui kondilihamass keelustataks, hakatakse ehk jälle liha rohkem kasutama,” sõnas Paavel.

Konkurentide kaks leeri lihatööstuses
Lihaliit (liikmed kasutavad kondilihamassi)

- Rakvere Lihakombinaat
- Tallegg
- Wõro Kommerts
- Filee
- Saaremaa Liha- ja Piimatööstus jt

Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsioon (liikmed on deklareerinud, et ei kasuta kondilihamassi)
- Valga Lihatööstus
- Oskar LT
- Nõo Lihatööstus
- AS Rey
- OÜ Linnamäe Peekon
- Otepää lihatööstus Edgar