Terade koorimisel eraldub koos kiudainetega ka suur osa vitamiine ja mineraalaineid. Sellepärast on näiteks nisujahust valmistatud 100 g saias kiudaineid vaid 2%, kuid rukki-täisteraleivas kuni 10%. Leiba võivad asendada sepik või täisterasai. Peenleib ja sai on nn pühapäevatoidud ja nende päevane portsjonite arv ei tohiks olla üle 1 portsjoni.

Teisi teraviljatooteid ja kartulit on soovitatav päevas süüa kokku 4–6 portsjonit.

Teraviljatooted on kasulikud, sest need on rikkad kiudainete ja taimsete valkude sisalduse poolest. Hommikuputru võib valmistada kõikidest teraviljadest (kaera-, riisi-, odra-, hirsi-, tatra- või neljaviljapuder jne). Eineks sobivad samuti ka müsli ja hommikuhelbed. Tatar, riis, makaronid jt pastatooted sobivad hästi lisanditena pearoa kõrvale. Eelistada võiks siiski täisterajahust valmistatud saadusi.

Kartul on oluline süsivesikute (tärklise) allikas. Lisaks sellele sisaldab kartul B-rühma vitamiine ja olenevalt kartuli valmistusviisist ka teatud koguses C-vitamiini ning mõningaid mineraalaineid, nt. kaaliumi. Vältida tuleb rasvas või õlis praetud kartulit ja kartulikrõpse ning kartulile lisatavaid rasvaseid kastmeid.

Allikas: toitumine.ee