Äripäev kutsub Elcoteqi oma peakorterit Tallinnasse tooma, sest see oleks firmale kõige vähem kulukas, pealegi on siin edukalt töötav tehas olemas.

Lisaks ettevõtte investeeringute tulumaksuvabastusele, mis on kasulik eelkõige firmale, käivitub järgmisest aastast Eestis tulumaksureform, mis vähendab füüsiliste isikute tulumaksukoormust. Kuna ettevõtte juhtkond viibib Eestis tõenäoliselt rohkem kui pool aastat, siis maksaks ta tulumaksu Eesti seaduste järgi. See annaks aga üsna olulist maksuvõitu.

Eesti astub järgmisel aastal tõenäoliselt ka Euroopa Liitu, mistõttu paljud formaalsed regulatsioonid peaksid olema Soomega sarnased, ainult maksutase on palju madalam. Ettevõtte investeeringute tulumaksuvabastuses saaks tootmist Eestis laiendada sellega, et tõmmata maailma muudes paikades tootmist koomale. On ju Elcoteqil üksused üle kolme kontinendi: nii Euroopas, Aasias kui Ameerikas. Eestis peaks jätkuma kvalifitseeritud tööjõudu ka suuremahulisemale elektroonikatööstusele.

Eesti ei saanud paar aastat tagasi endale BMW koostetehast, millega olid päris suured lootused. See fakt peaks kahandama välisettevõtete siiatuleku eufooriat. Samas oli BMW koostetehase paigutamine endisele Ida-Saksamaale puhtpoliitiline, mitte aga majanduslik otsus — nn idaalasid tuli eelisarendada.

Elcoteqi võimalik siiatulek peaks olema siiski vaba poliitikast ja lähtuma ainuüksi majanduslikust mõttekusest, mida asukoht Eestis kahtlemata täidab. Elcoteqi aktsionäride hulgas pole ka riiki, kellel võiks olla oma nägemus peakorteri asukohast.

Meie asjaomastel ametkondadel, mis välisinvesteeringute ja muu sellisega tegelevad, tuleks välja töötada oma plaan, mis Tallinna atraktiivses valguses paista laseks. Võib-olla ei tehtud BMW juhtumil kõike endast sõltuvat, kas või varjati autotootja plaane Eesti avalikkuse eest, kellest oleks saanud liitlane.

Et Elcoteqil olid Eestiga juba varem tõsised plaanid, kinnitab fakt, et umbes paar aastat tagasi pakkus Elcoteq Eesti oma töötajatele alates keskastmejuhtidest aktsiaoptsioone ca üheksa euro tasemelt ja täitmisega kuni 2005.–2006. aastani. Kahjuks oli siis Elcoteqi aktsia börsihind veidi madalam optsiooni täitmishinnast. Ent mitte praegu — 14eurose börsihinna juures. Tollal ehitati valmis ka teine tootmistsehh või -tehas, mida aga käiku ei antud — elektroonikatööstuses ja telekommunikatsioonis kestis tugev mõõn, ära langesid allhanked Ericssonile. Umbes samal ajal levisid aga sahinad, et Elcoteq hakkab tootma lihtsaid, nn ühekordseid mobiiltelefone, mis rahast tühjaks saades lihtsalt minema visatakse.

Elcoteq on pikka aega mõjutanud tugevasti Eesti väliskaubanduse bilanssi: paisunud ja siis kahanenud on nii eksport kui import.