Tallinnas Harku järve ääres puude varjus asub tavaline lao- ja büroohoone, kus tegutseb pähkleid, kuivatatud puuvilju ja seemneid turustav OÜ Germund Hulgi, mille omanik ja juht Aivar Vomm suutis Eesti ja Gruusia kaubakäibe aastaga mitmekordistada. Kui veel 2004. aastal oli riikide kaubavahetus ligi 11 miljonit krooni, siis aasta hiljem juba 48 miljonit.

Nagu paljud head ideed, sai seegi alguse halvast. Nimelt oli 2003./2004. aastal näha, et Türgis on tulemas maapähkliikaldus, mis tõstis toote hinda neli korda, nii et pähkleid tuli müüa odavamalt, kui sisse osteti. Siis otsustasidki julged eestlased pöörata oma pilgu vana sõprusrahva poole nõukogude ajast. Partner Georgian Impex leiti sõjast räsitud Abhaasia piiri äärest Zugdidi linnast, kus igal mehel oli istme all relv.

“Täna ei kanna keegi enam relva,” lisab Vomm ja kiidab praegust Gruusia presidenti Mihhail Saakašvilit, kes on toonud rahu ja lootust. Ja kuigi esialgu oli Vommil kahtlusi pähkli kvaliteedi ja kauguse suhtes, osutus tegelik elu palju paremaks.

“Kuna saavutasime nendega väga hea koostöö, siis ostame ära kogu tehase toodangu ja oleme ka eksklusiivne eksportöör Euroopa Liitu,” räägib Vomm, tänu kellele sai Georgian Impex eelmisel aastal Gruusia parima eksportija tiitli.