See on esimene puhtalt hindamise teel tehtud maksuotsus inimese suhtes, kes maksuameti hinnangul elab selgelt üle oma ametlike tulude. Paljud maksukonsultandid ennustavad, et kui maksuamet läbib kohtukadalipu selles küsimuses edukalt, hakatakse kaudset maksustamist tulevikus laialdasemalt kasutama.

Kuigi praeguseks poolteist aastat tagasi jõustunud maksukorralduse seadus annab selleks maksuametile selgemad volitused, on senini kasutatud hindamist väiksemate otsuste juures lisakaalukeelena. Esimeseks pretsedendiks loetakse siiski tuntud alkoholitootja Liiwi Heliisi omaniku Aivis Ohtla suhtes mullu 17. jaanuaril tehtud otsust, mis jäi jõusse ka keskaparaati esitatud vaide järel.

Neljapäevane kohtuistung Aivis Ohtla ja maksuameti vahel kujuneb pikaks. Veidi enne kella kümmet mustas “Liiwi 1” numbrimärki kandvas Mercedeses kohtumaja ette saabuvad ärimees ja tema kaks advokaati lukustuvad kohtusaali pea kolmeks tunniks. Istung on Ohtla taotlusel kinnine. Aeg tiksub. Kohtukordnik ja garderoobitädi jõuavad lehed läbi lugeda, poest pontšikuid tuua ja tee kõrvale äragi süüa, kuid neljanda korruse saali uksed jäävad suletuks.

Väga palju avalikkus Ohtla maksuasjast ei tea. Äripäeval on vaid kohaliku maksuameti varasem kirjeldus uurimise keerukast protsessist: selle käigus tõi maksumaksja oma kaitseks sissetulekute allikaks kadunud isa poolt nõukogude ajal antud valuutakogused ning Eesti iseseisvumise algusaastatel tegutsenud äride tulud.