Milline klausel peab kindlustuslepingus kirjas olema, et sellise erakorralise tormi korral (nagu oli pühapäeval, 8. augustil - toim) kindlasti hüvitist saada? Milline on minimaalne omavastutus?

Valitud peavad olema varakindlustuse korral riskid nimega "tulekahju" ning "rahe ja tugev tuul". Sellisel juhul omate kaitset nii äikesest tekitatud tulekahju kui ka tuule, tuulest viidud esemete (näiteks puud), tuule ning rahe ja/või vihma koosmõjul tekkinud kahjudest. Omavastutus on sama kogu lepingule. Minimaalne omavastutus on kindlustusliigiti erinev, seda saab täpsustada kindlustusnõustajaga.

Samas on oluline meeles pidada, et riskide valikul ei peaks juhinduma mingist konkreetsest mõeldavast üksiksündmusest, vaid põhimõttest, et lepinguga oleksid teie jaoks kaetud riskid, mis realiseerumise korral toovad kaasa olulise majandusliku kahju. Varakindlustuses on sellisteks riskideks tavakliendile kindlasti ka leke torustikust, vandalism ja vargus.

Kas "Pärnu üleujutuse" kordudes hüvitatakse nüüdseks kahjud ka loodusõnnetuse alt või peab olema eraldi "Pärnu üleujutuse eririsk" ostetud?

Loodusõnnetus on üldmõistetav, kuid mitte täpselt hinnatav termin. Kindlustusriskide definitsioone on pärast 2005. aasta jaanuaritormi oluliselt täpsustatud, et vältida arusaamatusi seltsi ja klientide vahel.

Näiteks eluaseme kindlustamise korral põhipaketiga, mis sisaldab riski "rahe ja tugev tuul" on kaetud tulvavee risk juhul, kui selle tekkimise põhjustas tugev tuul. Täpselt nii, nagu juhtus ka Pärnus 2005. aasta jaanuaris.

Täispika intervjuu avaldame laupäeval.