Lähipäevil on Tallinna linnavõimul plaanis välja kuulutada Lasnamäe Pae karjääri puhkeala korrastamise ja hoonestamise konkurss, kavale peaks linnavalitsus heakskiidu andma tänasel istungil. Piiratud tingimustel konkurss välistab näiteks linnale maa-ala eest 180 miljonit pakkunud OÜ Krypton Group ja ka 150 miljonit pakkunud Endel Sifi firma Primos, kes nurjasid esialgse plaani anda 100 miljoni krooni eest maa Merko Ehitusele. Ka on konkursi tingimustega kõrvale lükatud kõik arendusfirmad.

Eelläbirääkimistega pakkumine on mõeldud vaid ehitusfirmadele, kellel on kolmel viimasel aastal ette näidata puhaskasumit vähemalt 20 miljonit krooni. Lisaks on nõutav, et kolme viimase majandusaasta omakapital oleks vähemalt 30 miljonit ning netokäive 350 miljonit krooni, igal aastal eraldi. Veel peab pakkuja olema viimase kolme aasta jooksul ehitanud kolm või enam vähemalt 25 000ruutmeetrist äri- või ühiskondlikku hoonet.

Sellistele tingimustele kvalifitseerub ainult üks firma -Merko Ehitus. Teistel suurtel, käibe ja kasumlikkuse poolest kõlblikel firmadel — Eesti Ehitus, Skanska ja YIT — pole ette näidata kolme vähemalt 25 000ruutmeetrist büroo- või ühiskondlikku hoonet viimase kolme aasta jooksul.

Skanska tegevjuht Jaanus Otsa, Eesti Ehituse juht Jaano Vink ning YIT juht Priit Sauk märkisid, et firmas pole konkursil osalemist veel arutatud. Kõik lubasid pärast konkursi tingimuste avalikustamist nendega tutvuda ning seejärel osalemise kohta otsuse teha.

Jaano Vink lisas, et esmamulje põhjal tundub kolme 25 000ruutmeetrise hoone ehituse nõue kummaline, kuna linn ei soovi ju selles mahus ehitust rajada.

Merko Ehituse arendusdivisjoni direktori Tõnu Kortsu sõnul ootavad nad konkursi ära ning kui tingimused sobivad, siis osalevad. “Oleneb sellest, mida nad tahavad, meie tegime kunagi omapoolse pakkumise. Ootame konkursi ära ja siis otsustame,” sõnas Korts.

Konkursil sooviks osaleda ka Koger & Partnerid. “Oleksime huvitatud pakkumisest, aga 20miljonilise puhaskasumi osas me vist ei kvalifitseeru,” ütles ettevõtte ettevalmistusosakonna juht Vahur Kets.

Ka ei kvalifitseeruks kõiki tingimusi arvestades teised suuremad ehitusfirmad, nagu Oma Ehitaja, Estconde-E, Linnaehitus, Lemminkäinen, NCC Ehitus ja KMG Ehitus.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas ütles esmaspäeval pressikonverentsil, et tingimuste osas konsulteeriti PricewaterhouseCoopersiga ja tingimustele vastavaid ehitusettevõtteid võiks olla seitse.

PricewaterhouseCoopers Advisorsi juhi Teet Tenderi sõnul pole nad aga Pae karjääri projekti nõustanud. “PricewaterhouseCoopers Advisors nõustas Tallinna haridusametit koolide renoveerimise ja hoonestusõiguse seadmise konkursi tingimuste väljatöötamisel. Ilmselt on Tallinna linn endise paekarjääri ala kordategemiseks korraldatava konkursi puhul otsustanud kasutada sarnaseid konkursitingimusi, kuid selle projekti puhul pole me kaasatud konkursitingimuste väljatöötamisse,” sõnas Tender.

Merko Ehituse suuromaniku Merko Grupi juht ja omanik on Toomas Annus, kes koos suurärimees Urmas Sõõrumaaga on toetanud neile kuuluva firma kaudu Tallinnas võimul olevat Keskerakonda 3 miljoni kroonise laenuga. Mõne kuu taguse seisuga oli laen endiselt tagastamata. Tänaseni ei ole Keskerakond avalikustanud, kes ostis 2003. aastal investeerimispanga LHV vahendusel 10 miljoni krooni eest erakonna võlakirju.

Abilinnapea Taavi Aas: asi on korrektne

Tallinna abilinnapea Taavi Aas kinnitab, et konkursi tingimuste ettepanekud tulid avokaadibüroost ja tema teada on asi korrektne.

Kuidas kommenteerite seda, et konkursi tingimustele vastab vaid üks firma, Merko Ehitus, kellel on ette näidata kolm 25 000ruutmeetrist ehitust?

Aga sarnased tingimused on olnud ka koolide konkurssidel, minu meelset peaks sinna neid ikka rohkem kvalifitseeruma.

Kust te konkursi tingimused võtsite?

Seal on aluseks võetud see, mis esitatakse koolidele, ja need tingimused tulid minu teada Lepiku ja Luhaääre advokaadibüroost (vandeadvokaat Peeter Lepik oli 90ndate keskel Merko Ehituse nõukogu liige — toim.).

Eile (üleeile — toim.) pressikonverentsil Te rääkisite, et konsulteerisite PricewaterhouseCoopersiga?

Jah, nendega konsulteerisime. Lepik ja Luhaäär pakkusid juriidilise poole välja ja Price’iga konsulteerisime, mida sellised tingimused majanduslikult võiksid tähendada, kes võiks kvalifitseeruda.

PricewaterhouseCoopersist öeldi, et nemad pole Teiega sel teemal konsulteerinud, vaid nõustati haridusametit koolide renoveerimise osas.

Minuga pole nad rääkinud, aga ameti juhataja asetäitjaga küll.

Võib-olla ta ei maininud projekti, millega seoses nõu taheti, aga ta just küsis, mida need tingimused majanduslikult võiksid tähendada.

Et kui sellised tingimused on, siis kui palju võiks olla neid, kes sellistele tingimustele vastavad.

Ja PricewaterhouseCoopers vastas, et neid võiks olla seitse?

Jah, selline suurusjärk.

Lepingu tingimused, käibenumbrid, mahud, kasumid töötas välja advokaadibüroo Lepik ja Luhaäär?

Jah, need ettepanekud tulid sealt.

Nüüd, kus on selgunud, et teised peale Merko konkursile ei mahu, äkki mõtlete ümber?

Peab üle kontrollima, kui Te väidate, et teised sinna ei mahu. Praegu tean, et neid peaks rohkem olema.

Äkki saate üle vaadata need teised firmad, kes peaks nimekirja veel mahtuma?

No me arvestasime tegelikult sellega, et kõik, kes on arvestatavad ka koolide konkursil, saavad sellest osa võtta. Kõik, kes meil need suuremad tegijad siin on.

Vaatasin, ja ausalt öelda mina küll ei suuda erinevust leida koolide pakkumise ja meie oma vahel. Võib-olla sõnastuses on midagi, aga mõlemal juhul on pidanud ehitama 25 000 ruutmeetrit kolme aasta jooksul äri- või siis ühiskondlike hoonete pinda. Sisult sama tekst.

Meie puhul on kirjas, et tegemist peab olema ehitajaga, koolide puhul kas ehitaja või arendajaga.

Ainus ehitaja, kes on kolme aastaga kolm sellist objekti teinud, on ainult Merko…

Ma ei oska küll pakkuda, aga nõks võib olla siis selles, et koolide puhul on firmad teinud tööd arendaja või mingi arenduse nime all, mitte ehitajana. Samas ma eeldan, et ka ehitajana oleks võinud teised teha. Aga kas ehitusfirmad siis koolide puhul ei avalda protesti, et nad ei saa osaleda?

Ei tea. Aga tänan Teid, ja nagu saan aru, on Teie poolest asi korrektne?

Jah.

Endise paekarjääri Merkole müügi esimene katse

7. aprillil esitlesid Tallinna abilinnapea Taavi Aas, Lasnamäe linnaosa vanem Kalle Klandorf ja ehitusfirma Merko Ehitus arendusdivisjoni direktor Tõnu Korts plaani, kuidas erasektori abil, ilma riigihanketa korrastada 33hektariline Lasnamäe endise paekarjääri ala. Toona andsid linnajuhid juba sõlmitud kokkuleppele heateo varjundi.

Merko Ehitus investeeriks 100 miljonit krooni ala korrastamisse, koostaks detailplaneeringu ning vastu saaks hoonestusõiguse. Linn põhjendas kingitust sellega, et kolm ideekonkurssi kukkus läbi, teised ettevõtted pole huvi tundnud ning Merko Ehitus tuli ise nende juurde sooviga park korda teha.

Mais esitas oma pakkumise linnale transiidiärimees Endel Sifi firma Primos ja pakkus ala arendamise eest 150 miljonit. Veelgi suurema, 180miljonilise pakkumise tegi OÜ Krypton Group.

Abilinnapea Aas tunnistas siis, et taolised pakkumised olid ebameeldivaks üllatuseks ning Tallinn korraldab konkursi, millel, ta loodab, et osaleb ka Merko Ehitus.

Arendajad mängust väljas

Tallinn teeb paekarjääri korrastamiseks suunatud pakkumise abilinnapea Taavi Aasa sõnul ainult ehitusfirmadele, kinnisvaraarendajad jäetakse mängust välja.

“Meie suhtes tundub see ebaaus,” sõnas SRV tegevjuht Margus Mändmets. “Imelik on see, et tehakse suunatud pakkumine ehitusfirmadele, kuigi selle asja tõsine spetsialist oleks kinnisvaraarendaja,” selgitas Mändmets.

Arco Investeeringute ASi juhatuse esimees Veiko Pedosk ei pidanud samuti Tallinna ideed osavõtjate ringi piirata mõistlikuks.

Linn ei pruugi nii saada turul parimat pakkumist, märkis Pedosk.

“Meenutada võib kasvõi Olümpia vastaskruntide tehingut, kus sarnaste piirangute kehtestamisel oleks linn võinud saada mitusada miljonit krooni vähem,” rääkis Pedosk.