Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe ütles, et amet jälgib kogu ehitussektoris toimuvat, sest see on üks kõrgema riskiga valdkond. “Sealjuures kogume süsteemselt ka informatsiooni isikute kohta, kes kauplevad broneeringutega,” ütles Veermäe, kelle sõnul kasutatakse spekulantide leidmiseks kõiki seaduslikke võimalusi.

Küsimusele, kui palju võiks spekulante hinnanguliselt olla, jättis Veermäe sisuliselt vastamata. “Täpset numbrit ei soovi amet enne põhjaliku analüüsi tegemist avaldada. Samuti seisab 2005. aasta tulude deklareerimine alles ees ning kinnisvara müügi- ja vahendustegevusest saadav kasu tuleb deklareerida tuludeklaratsioonis. Alles seejärel on võimalik olukord sektoris terviklikult kaardistada,” ütles ta. Veermäe sõnul eeldab maksuamet siiski, et maksumaksjad on ausad.

Kuid kas broneeringutega kaubitsejad peavad kogu ostu-müügisumma vahe pealt maksu maksma, või on seal mahaarvamise võimalusi? “Juhul kui kinnisvaravahendus on isiku ettevõtluseks, siis maksustatakse vahendustasu nii tulumaksu kui ka sotsiaalmaksuga. Kui kinnisvaravahendusega tegeleb äriühing, siis tulumaksuseadus äriühingust väljavõtmata kasumi maksustamist ette ei näe,” selgitas Veermäe. “Eraisik peab deklareerima kogu tulu, mille ta on saanud vara võõrandamisest.”

Sama kinnitas ka üks kinnisvarabüroo Uus Maa omanikke, Delfi juhatuse esimees Ville Jehe, kes ostis kunagi vastvalminud Maakri majja kaks korterit, mille mõned kuud hiljem maha müüs. “Ma ei ostnud neid kortereid eraisiku nimel. Sel pole mõtet, kui ostad investeeringuks rohkem kui ühe korteri, sest kulusid ei saa kuludena näidata,” selgitas Jehe. “Näiteks, kui ostad miljoniga korteri, teed remonti veel ühe miljoni eest ja siis müüd kolme miljoniga maha, pead tulumaksu kahe miljoni pealt maksma.”