Mahepõllundustoodete ja ökokaupade tarbimises toimunud murrang on võimalikuks saanud ühelt poolt tänu inimeste teadlikkusele ja teisalt ka võimaluste kasvades, arutleb Austan Loodust üks omanikke Tiiu Saks. Need, kes on mahepõllunduses kasvatatud aedvilja maitsnud, ei taha enam teisi süüagi. Igast heast asjast on raske loobuda, nendib Saks.

Osaühingul Austan Loodust on kolm kauplust. Müügikohad nimega Parim Pood tegutsevad Viljandis ja Tallinnas Müürivahe tänavas, tänavu augustis avasid nad Tallinnas Herne tänavas äri Öko–talukaup. “Selles poes on praegu müügil kõik naturaalsed tooted, siin on olemas peaaegu kõik see, milles me täiuslikkuse poole püüdleme,” lausub Saks.

Poes pakutakse eestimaist mahekaupa, puhastus– ja kosmeetikavahendeid, tooteid lastele ja allergikutele, joogatarbeid, ökoriideid jm. Kauba valikul lähtub Austan Loodust kunagi paika pandud kriteeriumidest — toidukaupu võtavad nad müügile meie tunnustatud mahetaludest. Kuna Eestis pole veel ühtegi mahemunatootjat, siis on nad sunnitud pakkuma talumune.

Enamasti käib poerahvas ise kaubal järel, aga kui mahetootjatel on linna asja, toovad nad möödaminnes ka tellitud kogused kohale. Esimesi koostööpartnereid otsides kuulas Tiiu Saks siin-seal maad, aga nüüd on internetis kõigi mahetootjate andmed avaldatud ja selle kaudu leiab uusi kontakte. “Põllumajanduses on saagikust väga raske prognoosida, ühel aastal kasvab kartul, teisel vili paremini,” sõnab ta.