Kohuke ja dessert, või ja võie

 (9)
Kohuke ja dessert, või ja võie
Foto: Ester Vaitmaa

Kas määrida leivale võid või võiet, panna ostukorvi kohuke või dessert? Mis vahet neil on? Tarbijale selguse huvides on Eesti tootjad nende toodete puhul teinud kokkuleppe, mis on mis ja kuidas täpselt nimetada.

Kohuke ja dessert

Nagu juba eelpool kirjas, on Eesti tootjad teinud omavahelise kokkuleppe, kuidas nimetada populaarseid kohukese-laadseid tooteid, mille tooraine võib erineda. Selguse huvides on pakenditel märgitud, kas tegemist on kohukese või desserdiga.

Kohuke ei sisalda taimseid rasvu ja on tehtud ainult piimarasvast. Dessert sisaldab aga lisaks piimarasvadele ka taimerasva.

Või ja võie

Tarbijale selguse huvides on või määratlemiseks määrus, kuidas eristada võid ja võiet. Nõukogu määrusega on määratletud, et rasvasisalduse vähenemine peab peegelduma ka toote nimetuses.

Pakendile on märgitud, kas tegemist on võide või võiga.
Või on toode milles on piimarasva vähemalt 80%, kuid mitte rohkem kui 90%, veesisaldus ei ole rohke kui 16% ja kuni 2% piimakomponente, mis ei ole piimarasv. Samuti ka toode, mis sisaldab vähemalt 60%, aga mitte rohkem kui 62% piimarasva.

Kõik võilaadsed tooted, mille piimarasvasisaldus on alla 82%, on võided.
Toode, mis saadakse taimsetest ja/või loomsetest rasvadest; võib sisaldada rasva järgmistes kontsentratsioonides:
alla 39%; rohkem kui 41%, kuid alla 60%; rohkem kui 62%, kuid alla 80%.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK)

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare