Teraviljad on juba aastatuhandeid enamiku inimkonna jaoks olnud põhitoiduaine.

Teraviljad peaksid olema esindatud igapäevases söögisedelis, nimelt tervisliku toitumise korral peaks inimene saama teraviljadest ligi 15% päevasest toidukogusest, ning katma sellega umbes kolmandiku vajalikust toiduenergiast.

Kõige tervislikum on süüa teraviljatoite hommikuti

Teraviljad on meie toidulaua olulisteks kiudainete, valgu, vitamiinide ja mineraalainete allikateks.

Suur hulk vitamiine ja mineraalaineid on kogunenud teraviljade kesta ja kestaalustesse kihtidesse. Mida enam teravilju töödeldakse, seda enam sellest väärtuslikust osast sööja jaoks kaotsi läheb, seega tervise seisukohalt on kõige väärtuslikumad täisteratooted, kus kasutatakse ära ka väga väärtuslikud kest ja kestaalused kihid.

Rukis on Eesti rahvusvili ning tähendab meile enamasti leiba

Rukkileiva tuleneb seal leiduvate vitamiinide ja mineraalainete (B-vitamiinid, fosfor, raud, magneesium ja tsink) küllusega ja suure kiudainete sisaldusega. Piisavas koguses rukkileiva ja teraviljatoodete tarbimine tasakaalustab toitumist. Kiudained seovad vett ja tekitavad täiskõhutunde vähendades rasva osakaalu toidus. Rukkileiva söömine vähendab haigestumist südame-ja veresoonkonna haigustesse ning pahaloomulistesse kasvajatesse.

Rukkist jahvatatakse mitmes jämeduses jahu näiteks täistera-, rukkikroov- ja rukkipüülijahu ning temast tehakse mitmesuguseid toitusid, mille hulgas kõige traditsioonilisem on leib.

Nisujahust valmistatud küpsetised sisaldavad tuduvalt enam kaloreid kui näiteks rukkijahust, seega dieettooted nad pole. Küll aga aitab nisujahu lisamine rukkijahule parandada viimase maitset ning teha leib kohevamaks ja õhulisemaks ning parandada säilivust.

Oder sisaldab valke, tärklist, teda tarvitatakse odratanguna, odrakruubina, hea taimse valgu, B grupi vitamiinide ja kiudainete allikas.

Odrakarask on Eesti rahvustoit. Lisaks on läbi aegade eestlaste toidulaual tuntud selliseid teraviljatoite nagu tangu-ja verivorstid, kama, odrakohv ja odrajahupuder. Odrajahu lisatakse ka nisu- ja rukkileibade taignasse.

Kaer on suure toiteväärtusega, sisaldades 2-4 korda rohkem rasva kui teised teraviljad. 10-12% valku (sama palju, kui oder ja rukis, kuid vähem nisust). Kaeravalgu koostis on täisväärtusliku toitumise seisukohalt parem kui teistel teraviljadel. Kaerast valmistatud toidud on kergesti seeditavad. Kaerakliid aitavad vähendada vere kolesteroolisisaldust.

Autor: toitumisekspert Laine Parts