Mineraalainetest on leivas märkimisväärselt fosforit, rauda, magneesiumi ja tsinki. Täisteraleib sisaldab palju erinevaid B-grupi vitamiine.

6 viilu rukkileiba (300 g) katab päevasest mineraalainete vajadusest 60-80 protsenti (eriti fosfori ja rauaga) ja vitamiinide vajadusest 35-50 protsenti (kõige rohkem B1, B3 ja B6 vitamiini).

Leib annab vähe toiduenergiat, leiva vee sidumise võime tõttu tekib leiva söömisel kiiresti täiskõhutunne. Leivas leiduvad kiudained mõjutavad positiivselt soolestiku peristaltikat.

Kõige väärtuslikumad on täistera-lihtjahust valmistatud leivad, kuna sisaldavad kõige enam vitamiine ja mineraalaineid (selles osas on sai kõige vaesem). Vitamiinidest on leivas kõige enam B-grupi vitamiine, mineraalidest vääriksid äramärkimist fosfor, magneesium, raud ja tsink.

Leibade toiteväärtuse ja ka maitse parandamiseks lisatakse leibadele veel mitmesuguseid lisandeid, näiteks seemned, pähklid, idandatud seemned, rosinad jms.

Sepik ja leib on tervislikkuselt ja kalorsuselt enam-vähem samaväärsed. Sepik on jämedast nisujahust või nisu- ja odrajahu segust valmistatud küpsetis, kuhu võib lisada rukkijahu, kliisid, purustatud teri jms.

Sai on nisujahust valmistatud pagaritoode mis ei peaks olema igapäevane toiduaine vaid maiutus ja pühapäevasöök.

Peenjahu valmistamisel eemaldatakse viljaterast kogu kest, aleuroonkiht ja idu, mis sisaldavad endospermiga võrreldes kuni 10 korda rohkem vitamiine ja 2-4 korda rohkem mineraalaineid. Seega on toitumise seisukohalt on kõige ebaotstarbekam süüa peenjahust tooteid.

Näkileib on peamiselt rukkijahust või täisterarukkijahust valmistatud õhuke, kõva, hea säilivusega leib. Kõrgel temperatuuril küpsetamine võtab aega vaid mõned minutid. Mitmesuguste lisandite, nt seemned, pähklid, lisamine lisab näkileivale väärtust vitamiinide ja mineraalainete näol.

Autor: Laine Parts