“Kõlblik kuni” ja “parim enne”


“Kõlblik kuni” ja “parim enne”
Foto: Ilmar Saabas

Vahel tabad end mõttelt, kas teha päeva-kaks kõlblikkuse ületanud toidust süüa — äkki kui korralikult läbi praadida, siis ei juhtu midagi. Või kas jahust, mille “parim enne” kuupäevast on möödas mitu kuud, tasuks pannkooke küpsetada. Mida kumbki mõiste täpselt tähendab?

Kiirestiriknevate toitude puhul kantakse tarvitamise viimane päev pakendile väljendiga “kõlblik kuni”, teiste toitude puhul väljendiga “parim enne”.

Kiirestiriknevaid toite tuleb säilitada jahutatult või külmutatult, järgides pakendile märgitud säilitamise tingimusi.

“Kõlblik kuni” tähistatud toitu ei tohi pärast märgitud kuupäeva süüa, kuna säilimisaja möödumisel võivad selles arenema hakata tervisele ohtlikud mikroorganismid. Loomulikult ei tohi ka poes “kõlblik kuni” märgistusega tooteid pärast märgitud kuupäeva müüa, isegi mitte soodushinnaga.

Toite, mis on tähistatud märgistusega “parim enne”, tohib müüa pärast viimast tarvitamispäeva vaid juhul, kui toit on kvaliteetne ja tarbijat teavitatakse “parim enne” kuupäeva möödumisest.

Kokkuvõtteks võib öelda, et igal juhul tuleb pakendile märgitud kuupäeva jälgida.

Allikas: Põllumajandusministeerium

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare