Krediidipanga aktsiate kontrollpaki libisemine Vene kapitali kätte sai tegelikult alguse juba tänavu aprillis, mil aktsionäride üldkoosolek kuulutas välja suunatud aktsiaemissiooni. Nüüd müüsid aga Läti pangale oma osaluse nii Küprosel registreeritud Vandemio Company Ltd kui ka OÜ KP Investeeringud, mille kolm võrdset osanikku on panga asutaja Rein Otsasoni lesk Valentina Otsason, panga nõukogu esimees Ain Soidla ja juhatuse esimees Andrus Kluge.

Latvian Business Bank sai Krediidipanga aktsionäriks 2003. aasta augustis.

“Rein Otsasoni prioriteet oli alati tugev ja efektiivne pank, mis püsib edukalt konkurentsis ning teenib kasumit. Usun, et strateegilise investori tulek omanikeringi teenib panga konkurentsivõime tugevnemist, kliendirahulolu tagamist ning stabiilse arengu jätkumist,” kommenteeris Valentina Otsason.

Krediidipanga bilansimaht oli 30. juuni seisuga 2,87 miljardit krooni. Pank teenis tänavu esimesel poolaastal üle 19 miljoni krooni kasumit.

Krediidipanga suurima aktsionäri Latvian Business Banki emapank on Bank of Moscow, suuruselt on see Venemaa kuues pank. Krediidipanga kinnitusel oli Bank of Moscow huvi investeerida Eestis asuvasse väikepanka tingitud otsusest laiendada oma tegevust lähiturgudel ning veendumus pikaajalise tegutsemiskogemusega Krediidipanga efektiivsuses.

Andrus Kluge: pakkumine oli sobiv

Intervjuu Krediidipanga juhatuse esimehega

Krediidipanga juhatuse esimees Andrus Kluge, kas Läti pank käis teile aktsiate ostusooviga kõvasti peale? Ei, peale ei käinud keegi. Minul endal on plaan Krediidipangas veel pikka aega toimetada ning selle nimel ei kavatse ma oma allesjäänud aktsiaosalusest loobuda. Ka Valentina Otsason säilitas ju oma otsese osaluse.

Miks siis ikkagi Teie osalusel tegutsev OÜ KP Investeeringud pangaaktsiad müüs? Kas hind oli sedavõrd meelitav? Pakkumine oli sobiv. Hinda me ei avalikusta.

Mida Moskva panga tulek läbi Läti Eestisse Krediidipangale kaasa toob? Kas Teie kui juhatuse esimehe positsioon nõrgeneb nüüd? Ma ei usu seda. Olen Krediidipanka koos Rein Otsasoniga arendanud algusest peale ning meil on Moskva pangaga olnud pikka aega head kontaktid, nii ametlikud kui ka isiklikud. Küll sai Krediidipank nüüd tugeva partneri, kelle poole on võimalik pöörduda, kui meil tulevikus on näiteks lisakapitali vaja. Juhul kui me avaliku aktsiaemissiooni kasuks ei otsusta. Me kasvame väga kiiresti ja konkurents on Eestis päris terav.

Bank of Moscow suurim aktsionär on Moskva linnavalitsus. Mida see Krediidipanga jaoks võib kaasa tuua? Krediidipank hoiab end igasugusest päevapoliitikast kaugel. Robustselt öeldes see meid lihtsalt ei huvita. Mingeid poliitilisi tagamaid meie koostööl pole ega tule.