Iiri-Poola päritolu Ameerika abielupaar Lee ja Ralph Karsky ligunevad kruiisilaeva Millennium ülemise teki mullivannis, et lõõgastuda hommikusest jalutuskäigust Tallinna vanalinna. Pärast hommikueinet said nad laeva väljapääsu juurest bukleti, mis teatab, et majandusime üle elanud Eestis kehtib maksevahendina Ameerika dollar ning riigi tuntuim kampsunifirma on Apleks Boris Viru tänava McDonaldsi kõrval.

“Suurepärane linn,” räägivad Karskyd ühest suust. “Ja võrreldes St. Petersburgiga – nii puhas!” Karskyd ostsid mälestuseks Tallinnast kaks kampsunit.

Tallinna Vanasadama prahikai ääres seisev ligi 300 meetri pikkune Millennium on suurim ja moodsaim Balti merel seilav kruiisilaev, mis mahutab ligi 3500 inimest.

Millenniumiga kokku oodatakse tänavu Tallinna sadamas 189 kruiisilaeva ja ligi 145 000 turisti maabumist. Samal ajal kui tänavu Tallinna külastavate kruiisilaevade arvu prognoositakse mullusega võrreldes väiksemaks, näitab reisijate hulk kasvumärki. See viitab suurte ja madalama hinnaklassiga aluste osatähtsuse kasvule. Eelmisel aastal randus Tallinnas 150 kruiisilaeva ligikaudu 110 000 reisijaga.

Turismiamet prognoosib tänavuseks Eestit külastavate turistide arvuks 3,4 miljonit.

Tallinna põikavad kruiisilaevad sisse teel Peterburi või sealt tagasi, selgitab Anatol Dementjev laevandusagentuurist Inflot, kes korraldas ka Millenniumi randumise Tallinnas.

Balti mere äärsed sadamad konkureerivad omavahel tõsiselt mööduvate laevade pärast. Dementjev kinnitab, et Tallinn on võistluses Helsingiga sammumas eduteed, sest Tallinna vanalinn pakub omanäolise arhitektuuriga vaheldust Neevalinnale. “Helsingi on ehitatud Peterburiga samas stiilis ja pärast Peterburi külastamist ei ole seal enam huvitav,” selgitab ta.

Riia jääb aga võitlusest kruiisilaevade nimel kõrvale, sest asub laevateedest liiga kaugel.

Prussivirnadest ja kraanadest vabaks tehtud platsil ootab kruiisituriste pool tosinat bussi: rohelisi linnaliini Scaniaid, üks päris värske väljanägemisega turismibuss ja paar viltuvajunud ning musta tossu välja ajavat sõidukit maakonnalinna nimega külgedel.

Sadamas tekitavad kruiisilaevad tüli liinilaevadele, kes peavad oma harjumuspärased ootekohad terminalidele lähedal asuvate kaide ääres loovutama läbisõitjatele. Tallinna Sadam kavatseb kaubaveo reisisadamast Muugale kolida, mis tõotab õitsevale, kuid mõnevõrra ebastabiilsele kruiisilaevaärile lähiaastatel mugavamaid tingimusi.

Samal ajal on ka Muuga kaubasadamat pakutud kruiisilaevade maabumiskohana, sest võrreldes tavareisijaga pakutakse kruiisituristile tagasihoidlikumat piiriteenindust: reisija astub laevalt bussi ning tuuakse sama teed tagasi.

Sel ajal kui turistid naudivad vanalinna, laetakse Millenniumilt maha ligi 30 m³ prügi, tangitakse 250 tonni vett. Laevale tellitakse 14 000 krooni väärtuses postmarke ja 600 lille.

Kruiisikorraldajad räägivad, et laevade saabumist ootavad lisaks suveniirikaupmeestele ja tänavakohvikutele ka taskuvargad. Paar tundi vanalinnas jalutavalt kruiisituristilt on üsna ohutu varastada, sest laev viib ta kohe tõenäoliselt igaveseks minema ning sellega raugeb politsei huvi vahejuhtumi vastu.

Enamiku kruiisituristide külastus Tallinna piirdub 3-4tunnise jalutuskäiguga vanalinnas, räägib turismifirma Estonian Holidays müügijuht Kaja Adamson. Tema sõnul ostab selline turist kaldalt väga vähe, piirdudes mõne postkaardi või suveniiriga. Ligi pooletunnist ekskursioonist vaba aega eelistatakse veeta vabaõhukohvikus istudes. Kruiisituristi iseloomustab soov maksta valuutas, sest lühikese maal viibimise tõttu ei soovita kulutada aega valuuta vahetamisele.

Enamik baare ja suveniiripoode arveldabki kruiisituristiga välisvaluutas, et vältida liigset tüli ja kaubast lahti saada.

Kruiisilaeva Millennium reisijale teada olevaid fakte Eestist
Juhtlause: Ostud paradiisist.
Valuuta: Soovitatud kauplustes aktsepteeritakse Ameerika dollarit.
Linnast: Hotell Viru on Tallinna kõrgeim hoone.
Ostusoovitus: Apleks Boris on kõige paremini tuntud kampsunifirma Eestis.
Poliitiline ajalugu: NSVL tunnustas Eesti iseseisvust 6. septembril 1991.
Majanduslik ajalugu: Inflatsioon ja töötus väljusid kontrolli alt pärast 1992. aasta juunit, kui kehtestati Eesti kroon.

Allikas: Onboard Media, Miami Beach