Milline on siis tavaline kinnisvara müügiperiood? Korrektse statistika puudumise tõttu ühest vastust ei ole. Näiteks, kui võrrelda Tallinnas aasta jooksul müüdavate korterite arvu ja korterite tavapärast pakkumist hulka, võiks arvata, et korteri müügiks kulub ca 8 – 10 kuud. Ent igapäevaselt tegutsevate müügiproffide sõnul on standardse järelturu korteri mõistlik müügiperiood siiski vaid 1 – 3 kuud. Seda muidugi eeldusel, et korter on õigesti hinnastatud ja mitte ülehinnatud ega ka alahinnatud. Heade maaklerite sõnul tähendab üle 3-kuuline müügiperiood kas liiga kõrget hinda või lihtsalt kehva müügitööd. Omapäraste varade puhul ei saa ka rääkida tavapärasest müügiperioodist, sest ostjaid neile on vaid piiratud hulk.

Uute korterite müügiperioodid sõltuvad loomulikult arendaja valitud strateegiast. Üldjuhul ei planeeri ükski arendaja omale müügiks siiski pikemat perioodi, kui 2-kordne ehitusperiood. Sellest tuleneb ka igakuiselt müüdavate korterite hulk ning seega ka hinnastamine. Väikestel majadel (kuni ca 15 korterit) on käesoleval ajal normaalne müügitempo 1-2 korterit kuus. Suurematel majadel 3-6 korterit kuus. Seda tasub ka ostjana silmas pidada, et tõsisema huvi korral mitte liialt pikaks kaaluma ja seega parimatest valikutest ilma jääda.

Eramute müügiperioodid on korteritega võrreldes oluliselt pikemad, mis tuleneb eelkõige väiksemast ostjaskonnast ning ka ostjate pikemast otsustusprotsessist. Tallinnas ja lähiümbruses on tavapärane 6-12 kuud. Kui eramu müük venib juba üle aasta, siis tasuks tõsiselt süveneda ebaedu põhjustesse. On selge, et 6 kuu jooksul jõuavad kõik huvilised Sinu pakkumise üles leida ja soovi korral sellega tutvuda. Nii sellesama kui järgneva 6 kuu jooksul jõuab turule tulla hulk uusi huvilisi ja ka paljud senised jõuavad korduvalt oma soovides korrektuure ja nõudmistes järeleandmisi teha. Kui kõik ostuhuvilised on mingil põhjusel 12 kuu jooksul pakkumisest mööda vaadanud või loobunud, siis tuleks kaaluda müügitegevuste ja/või hinna muutmist. Majaosade (nt paarismaja või ridaelamu bokside) müügitempo peaks vara olemusest tulenevalt jääma korterite ja eramute müügiperioodide vahele.

Kruntide müügiperioodid kipuvad olema veelgi pikemad. Lihtsalt tehingute st ostuhuviliste hulk on väike ning müügitegevuste ja hinna asemel määrab müügiedu isegi enam see, kuivõrd üks või teine objekt konkreetsele huvilisele sobib. Seega võib kruntide ja maade müügiperiood olla pikem kui aasta ning seejuures ei ole otseselt põhjust kritiseerida kehva müügitööd või vale hinda.

Mida standardsem on pakutav vara, seda lihtsam on määrata selle hinda ja müügiperioodi. Seetõttu kehtib eelnev üldjoontes ka näiteks Tartu, Pärnu ja Narva populaarsemate linnosade kohta. Samas kinnisvaraturul tundmatutes kohtades – võtame näiteks Vändra või Tapa – saab küll prognoosida palju kulub aega kõigi naabrite informeerimiseks müügihuvist, kuid kas neist keegi ka ostjaks osutub, on ennustamatu protsess.

Jaga
Kommentaarid