Sel juhul tuleb 8-14 päeva enne koristust pealsed eemaldada, et mugulate koor jääks kinni. Koristatakse sortide valmimise ja lehemädanikukindluse järjekorras. Koristada tuleks kuiva ilmaga ning mugulaid võimalikult vähe raputades. Enne hoiustamist peavad mugulad olema kuivad.

Säilitamisel tuleb vahet teha söögi-, tehnilise- ja seemnekartuli vahel. Säilituskadu on keskmiselt 10-15% algkaalust, halbades hoiutingimustes aga 25% ja rohkem. Säilituskao vähendamiseks on tähtis õige niiskus- ja temperatuurirežiim.

Säilitusperiood jaguneb kolmeks: valmimis- ehk raviperiood, jahutusperiood ja põhisäilitusperiood. Valmimisperioodil mugulad järelvalmivad (15-30 päeva) ja toimuvad säilivust parandavad bioloogilised protsessid: koor kinnistub ja pakseneb, vigastuskohad armistuvad. Sobiv temperatuur mugulakihis on 18-190C (haigustest nakatanud kartulite puhul 13-140C), suhteline õhuniiskus 90-95% ja hapniku-sisaldus 10-15%. Selle saavutamiseks peaks kartulit ventileerima. Kui mugulate vigastused on armistunud ja koor tihenenud, algab jahutusperiood, mil temperatuur kartulikihis viiakse järkjärgult põhisäilitusperioodiks sobivale tasemele, 2-60C-ni (seemnekartulil 2-50C, toidukartulil 4-60C).

Allikas: Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus