Toidu koostisosade protsendiline kogus esitatakse juhul, kui need on esitatud toidu nimetuses või on tarbija poolt toidu nimetusega seostatavad. Samuti juhul, kui konkreetne koostisosa on märgistusel sõnaliselt või pildina rõhutatud või on määravaks toidu iseloomustamisel.

Näiteks maasikajogurti puhul saab teada, kui palju see tegelikult maasikaid või maasikamoosi sisaldab, sest protsentides peab olema koostisosa kogus kas koostisosade loetelus või toidu nimetuses märgitud. Maasikamaitselise siirupi nimetusest võib eeldada, et toote maitse on saavutatud lõhna- ja maitseainega ning maasikatega ei pruugi olla midagi pistmist.

Toidu koostisosa protsendiline sisaldus esitatakse ka juhul, kui koostisosa on põhiline toidu iseloomustamiseks, näiteks vorsti puhul esitatakse sealiha ja veiseliha protsendilised kogused.

Kilogrammid ja liitrid

Netokogus esitatakse vedelatel toitudel mahuühikutes (nt liitrites) ja muudel toitudel massiühikutes (nt kilogrammides). Koos vedelikuga väljastatava toidu puhul (nt kompotid, konservid, marinaadis liha) esitatakse märgistusel ka põhikomponendi nimetus ja netokogus koos sõnadega “vähemalt … g”. Näiteks ostes tuunikala soolvees leiab märgistuselt ka tuunikala koguse.

Allikas: Põllumajandusministeerium