Ahjus küpsetamiseks sobib ka kondiga praetükk. Enamasti valmistatakse praade kaaluga 1-3 kg, kuid jõulupühade ajal on klassikalise jõulusingi suuruseks isegi 6-9 kg.

Prae maitsestamiseks kasutatakse erinevaid maitseainesegusid, ürte ja vürtse. Kui küpsemise ajal kasta liha praeleeme või spetsiaalse kastmega, muutub see veelgi hõrgutavamaks. Maitset ja mahlakust saab anda ka nii, et leotame liha enne ahjupanekut maitsestatud soolvees või pritsime lihasse soolvett (soolveepritsi või süstlaga).

Et praad oleks terviklikum ja mahlakam, tuleks see kinni siduda. Nööriga sidudes või singivõrgus küpsetades saab praad ühtaegu efektsem ja ka kompaktsem. Kui spetsiaalset lihanööri käepärast pole, võib kasutada paksemat niiti. Kui küpsetame seapraadi koos kamaraga, siis on mõistlik kamarale lõigata sisselõiked (nt ruudud) — nii saab pärast kergema vaevaga kamarat noaga lõigata, samuti on liharoog nägusama välimusega.

Ahjupraad valmistatakse enamasti sea tagaosast (nn singitükist). Väga hästi sobib vasika, lamba või veise tagaosast lõigatud nn praetükk (parim on tagaosa sisetükk). Maitsva ahjuprae saab ka sea kaelakarbonaadist, kamaraga ja pekiga sea välifileest (kondita seljatükk), sea abatükist ning kamaraga või kamarata peekonist. Lisaks kasutatakse kondiga tagaosa või abatüki 5 cm paksuseid lõike.

Allikas: eestitoit.ee