Kuidas järgida soovitust süüa päevas vähemalt viis portsjonit puu- ja köögivilju? Hommikusöögi juurde klaas mahla või puuvili, päevaseks ooteks köögiviljalõigud või puuviljad, prae kõrvale ohtralt salatit ja keedetud või aurutatud köögivilja.

Kas puu- ja köögiviljade söömisega on võimalik ka üle pingutada? Parimaks peetakse puu- ja köögiviljade söömist viie ja üheksa portsjoni vahel päevas, millest suurema osa moodustaksid köögiviljad. Tarbides rohkem, tekib peamiselt oht süüa puu- ja köögivilju teiste toidugruppide arvelt, mistõttu võib puudu jääda olulistest toitainetest, mida leidub rohkem teistes toidugruppides (näiteks kaltsium piimatoodetest, D-vitamiin kalast, B-grupi vitamiinid teraviljatoodetest).

Seega kehtib kogu toitumise puhul reegel, et toituda tuleb mõõdukalt, tasakaalustatult, mitmekesiselt ja vastavalt vajadusele.

Rasvatu ja tervislik maius

Puu-ja köögiviljad sisaldavad olulisel määral erinevaid vitamiine ja mineraalaineid. Lisaks leidub neis hulgaliselt antioksüdante ning teisi fütokemikaale (bioaktiivsed komponendid, mida leidub ainult taimedes ja millel on positiivne efekt tervisele, kuid mis ei ole esmavajalikud toitained).

Kiudainete sisalduselt on puu-ja köögiviljad teraviljasaaduste järel auväärsel teisel kohal. Samuti võib puu-ja köögiviljade kiitu¬seks öelda, et valdav osa neist annab vähe energiat ning ei sisalda peaaegu üldse rasva.

Enamasti teatakse, et puu-ja köögiviljad sisaldavad palju C-vi¬tamiini, samuti seda, et porgandis leidub β-karoteeni, mis sobivatel tingimustel muutub meie organismis A-vitamiiniks, ja et rohe¬lised köögiviljad on rikkad magneesiumi poolest.