Kuidas valida ohutut mänguasja?

* Jälgi, et mänguasjal oleks CE märgistus, mis peaks reeglina garanteerima mänguasja vastavuse nõuetele. CE-märgis kinnitatakse nähtaval, loetaval ja kustumatul viisil mänguasjale, mänguasjale kinnitatud etiketile või pakendile, väiksemate lelude puhul võib märgis olla mänguasjaga kaasneval voldikul.

* Kindlasti loe müügipakendil olevaid soovitusi ja hoiatusi ning mänguasjaga kaasasolevaid kasutusjuhendeid. Võõrkeelse märgistusega mänguasja müügipakendil peab kindlasti olema ka eestikeelne tõlge.

Vajadusel peab kaasas olema eestikeelne juhend mänguasja kokkupanemiseks ja kasutamiseks. Pakendil peab olema ka tootja, tema esindaja või maaletooja nimi või kaubamärk ning aadress.

* Arvestades mänguasjaga kaasneda võivaid ohte ja vanuserühma, kellele mänguasi on mõeldud, lisatakse mänguasjale hoiatus, kus märgitakse vähemalt kasutaja minimaalne või maksimaalne vanus ning vajaduse korral kasutaja suutlikkus, kasutaja minimaalne või maksimaalne kaal ja vajadus kasutada mänguasja ainult täiskasvanu järelevalve all.

* Hoiatust „Mittesobilik alla 3-aastastele lastele“ või graafilist sümbolit koos lühikese ohukirjeldusega ei nõuta mänguasjadele, mis ilmselgelt ei ole mõeldud alla 3-aastastele lastele.

* Hoiatus märgitakse selgesti nähtavana, kergesti loetava ja arusaadavana mänguasjale, etiketile või pakendile ning vajaduse korral ka mänguasja kasutusjuhises.

Ilma pakendita müüdavate väikeste mänguasjade puhul peab hoiatus olema kinnitatud mänguasjale. Samuti peab kogu eelmainitud teave olema eesti keeles või originaalmahus eesti keelde tõlgituna!

* Väikestele lastele ei sobi väikseid osi sisaldavad mänguasjad, kuna nad võivad sattuda suhu ja laps võib need alla neelata või võivad need sattuda hingamisteedesse. Õnnetuse korral reageeri kiiresti ja püüa lapsele abi anda, et saaks ohtliku tükikese või osa suust välja, koputage seljale. Kui see ei õnnestu, kutsu kohe arst.

* Ära osta teravate servade ega äärtega mänguasju.

* Vaata hoolikalt, et mänguasja nööbid, silmad, ninad, nöörid, juhtmed ja muud väljaulatuvad osad oleksid tugevalt kinnitatud ja vastupidavad ning, et nendest tuleneda võiv oht on minimaalne.
Vaata, et mänguasja õmblused ja kinnitused oleksid kvaliteetsed ja vastupidavad.

* Jälgi, kas sõitmiseks mõeldud mänguasjad on varustatud lihtsalt kasutatava ja ohutu pidurdussüsteemiga.

* Ole skeptiline kunstmaterjalide suhtes. Kui võimalik, eelista naturaalseid materjale, sest lapsed on tihti allergilised kunstainete suhtes.

* Jälgi, et mänguasi ei teeks liiga suurt lärmi, sest tugeva müraga mänguasjad võivad kahjustada kuulmist.
Et mänguasja puudutades ei tekiks lapsel põletuse ega elektrilöögi ohtu, ei tohi mänguasja toiteallika nimipinge ega ühegi osa pinge ületada 24 volti.

* Kindlasti arvesta lapse vanusega, ostes tema vanuserühmale sobiv mänguasi. Alla 3-aastastele lastele mänguasja ostmisel veendu, kas see on küllalt vastupidav ja purunematu nii loopimisel kui ka tagumisel.
Ole eriti tähelepanelik, kui ostad mänguasja turult, kioskitest või mõnest muust ajutisest müügikohast.