"Hõõglampide asemel kasutusele võetud halogeen- ja kompaktluminofoorlambid kulutavad võrreldes hõõglambiga kuni 30%, LED- ehk valgusdioodide tehnoloogial põhinevad lambid isegi kuni 80% vähem energiat. Kompaktluminofoorlambi 15 vatine lamp annab sama palju valgust kui 52 vatine halogeenlamp ja 75 vatine tavaline hõõglamp. Tõsi, nn säästulambid on märksa kallimad, kuid tasuvad tänu väiksemale elektritarbele ja pikemale elueale ära juba vähem kui aastaga. Kui tavalise hõõglambi eluiga on keskmiselt 1000 tundi, siis osadel energiasäästulampidel on see isegi kuni 15 000 tundi," ütles K-rauta elektrikaupade tootejuht Andres Uustalu.

Tema sõnul ei pea paika ka levinud arvamus, et säästulambid on sobimatu kuju või suurusega.

"Vastupidi - säästulambid on disainitud harjumuspärase lambipirni kujuga ja sobivad tavalise valgusti soklisse. Ostmisel tasuks vaid kontrollida, kas valitud on õige mudel," rääkis ta.

Siiski tasub säästulampide valimisel arvestada paari asjaga:
Lambi valgusvoo mõõtmine ja üksteisega võrdlemine käib luumenites. Nii vastab 1300—1400 luumenile 100W hõõglamp, 920—970 luumenile 75W hõõglamp, 700—750 luumenile 60W hõõglamp, 410—430 luumenile 40W hõõglamp ja 220—230 luumenile 25W hõõglamp.

"Uute lampide puhul tuleb arvestada ka näiteks valgusvärviga. Kui hõõglampide puhul on see alati ühesugune, siis kompaktluminofoor- ja LED-lampide valgusvärvi valik on suurem. Lõõgastumiseks saab valida 2700 kelvinilise nn sooja valguse ja töötamiseks 4000 kelviniga külma valguse," juhendas Uustalu.

Oluline on arvestada ka lülituste arvu, eriti kompaktluminofoorlampidel (lülituste arv 3000—6000), mida ei peaks paigaldama kohtadesse, kus on tõenäoline sage ehk üle kolme korra päevas lülitamine.

Lisaks tasub tähele panna veel soojenemisaega, mis on taas seotud peamiselt kompaktluminofoor-lampidega, mille käivitumiseks kulub kuni 2 sekundit ja kuni 60 sekundit täielikust valgusvoost 60 protsendi saavutamiseks. Siiski on olemas mudeleid, mille sisselülitamine on peaaegu sama kiire kui teiste lambiliikide puhul.

"Töötemperatuuri suhtes on tundlikud nii kompaktluminofoor- kui ka LED-lambid. Lamp tuleb valida temperatuuri järgi, mille juures seda tõenäoliselt kasutatakse," ütles ta.