Kodukülmiku kasutamisel ja hooldamisel tuleb juhinduda külmiku ekspluatatsioonijuhendist, mis üldjuhul annab ka soovitusi perioodiliseks puhastamiseks/sulatamiseks konkreetse külmiku kohta. On loomulik, et koht, kus hoitakse toitu, on puhas.

Külmikus on soovitatav säilitada toitu pakendatult või vähemalt kaetult. Külmutatud toidu sulatamine/sulamine külmikus peaks toimuma mingi kandiku/anuma peal, veelgi parem kohal, et sulamisel eralduv vedelik ei saastaks külmikut.

Töödeldud (ja pakendatud) toidu korral jälgida esitatud säilimistähtaegasid. Kui pakendil olev realiseerimiskuupäev on ületatud, tuleb toode külmkapist eemaldada ja seda mitte tarbida. Oluline on külmkappi puhastada piisavalt sagedasti, kuna toidu pakenditelt võib riiulitele sattuda sinna jäävat saastet, mis ristsaastumise teel jõuab lõpuks tarbitavasse toitu.

Puhastamisel on oluline jälgida, et külmkapi seintele ja riiulitele ei jääks puhastusaine jääke, mis võib omakorda toitu saastata. Kui külmkapis hoitav toit kipub riknema enne pakendil märgitud realiseerimiskuupäeva, siis võib põhjuseks olla ristsaastumine, mille tingib külmkapi ebapiisav puhtus. Ristsaastumise vältimiseks on heaks abinõuks kasutada toidu külmkapis hoidmisel hästi suletavaid (kaanega) nõusid ning pakendatud toidu puhul sulgeda pakendid tihedalt ja õhukindlalt. Samuti tuleb silmas pidada, et õige temperatuuri hoidmiseks külmkapis peab väliõhu sattumine külmkappi olema minimaalne. Seega külmkapi ust ei tohi hoida lahti liiga pikalt ning see tuleks sulgeda võimalikult kiiresti. Samuti peaks külmkapis olema piisavalt ruumi, et õhk saaks vabalt liikuda, st, et külmkappi liiga toitu täis ladustada ei tohiks.

Tihti ei ole riknemise märgiks tajutav kõrvalmaitse või -lõhn või et oleks visuaalselt võimalik tuvastada riknemise tunnuseid. Tervisele ohtlik võib olla ka toit, mis visuaalsel vaatlusel ja ka süües tundub olevat riknemata ja ohutu. Seega kõrvalekalded säilitamistingimuste täitmisel kannavad endas ohtu, et toidus võivad paljuneda patogeenid, mis on inimeste tervisele ohtlikud. Kui toidul ilmnevad ebameeldiv maitse ja lõhn või on visuaalselt võimalik näha, et toidu välimus ei ole sellele toidule iseloomulik (kuni selleni välja, et toidul on roiskumise/hallitamise tunnused), siis ei tohi kindlasti seda toitu tarbida.