Eelmise nädala lõpuks sai KUMU ehitustöödele ametlikult kriips alla tõmmatud. Kuigi siin-seal askeldab veel harjadega viimaseid koristustöid tegevaid sinistes tunkedes töömehi ja suure kunsti transport pole veel alanud, on kümme tonni kandev Eestis ainulaadne lift tööks valmis. “See õigustab end täna esimest korda,” muheleb Kunstimuuseumi Ehituse Sihtasutuse esimees Voldemar Promet, kui umbkaudu kolmkümmend uudishimulikku ajakirjanikku end avamispäeval sinna sisse suruvad.

Esmamulje on muljetavaldav. Ümarad vormid. Massiivne minimalism. Klaas. Metall. Puit. Paekivi. “Paasi on toodud neljast Eesti paigast. Saaremaalt, Lasnamäelt, Orgitalt ning Haapsalust,” selgitab arhitekt Pekka Vapaavuori, kes ehituse vältel iga nädal päevaks või paariks oma Eesti KUMU kaema sõitis.

Hoone kommunikatsioonid on peidetud seinte ja põrandate alla, et minimalistlik üldmulje kannatada ei saaks. “Ametlikult on majas seitse korrust. Tegelikult võib korruseks pidada ka kõige alumist, ventilatsioonisüsteemidega täidetud korrust,” arutleb Raul Ojala ASist Merko Ehitus.”Tavaliselt on need katustel, siin aga maja alla peidetud.”

“Ventilatsioonitorustik ulatuks sirgeks tõmmatuna Keliani. Elektrijuhtmestik Brüssileini,” kordab ka Promet, rõhutades hoone suurust ja erakordust. Ja igaks juhuks, et kui peaks veel olema kedagi, keda näide ei veena, puistab ta mõned arvud: “Betooni on 24 000 m3, krunt on 36 000 m2, hoones on 350 ruumi, tunnel on Eesti pikim — 120 meetrit.”