On reede, 10. detsembri keskpäev. Temperatuur nullis, sajab kerget uduvihma. Ehitusplatsi juurde paigaldatud telki on kogunenud sadakond otsustajat, et tähistada nurgakivi panekut objektile, mille maksumus koos sisseseadega on 2,4 miljardit krooni.

Kohal on peaminister Juhan Parts, Kunda linnapea Allar Aron, tehase projekti idee autor Roar Paulsrud, investor Alfred Heinzel, Saksa ehitusfirma RWE Industrie-Lösungen juht Hans Kathage, vandeadvokaat Jüri Raidla ning tehase juht Margus Kohava. Vastuvõttu juhib ASi Estonian Cell juhatuse liige ja finantsjuht Riia Ratnik.

Ehitus on kindlustatud 130 miljoni euro ehk 2 miljardi krooni peale. “See on esiviisikus,” märgib Marsh Kindlustusmaakler ASi müügidirektor Mart Mere. Marsh tegi kindlustuse ka Galvexile, mille leping oli veidi väiksem, mahus 120 miljonit eurot. Need kaks koos Eesti Energia uute energiaplokkidega on viimase kümne aasta suurimad projektifinantseerimise objektid.

Ratnik annab sõna Roar Paulsrudile, mehele, kes on viimased viis aastat ajanud tselluloositehase rajamise ideed. “Mul on siirad tunded, seistes teie ees,” märgib ta kergelt väriseva häälega. “Oleme neli valitsust üle elanud. Saan aru neist, kes olid kaotamas usku.” Paulsrud tänab eriti keskkonnaekspert Heino Luike, äripartnerit Peeter Lodi ning juriidilist nõustajat Jüri Raidlat, kelle abil on suur unistus teoks saanud.