Sellise dramaatilise avalduse tegi sel nädalal Euroopa agrotööstuse katusorganisatsioon OEITFL, mille juhi Susanne Meyeri sõnul meenutab olukord 1976. aasta ränka põuasuve. Toona tuli sademeid niisama vähe. Tagajärjeks võib olla kõigi olulisemate köögiviljade defitsiit. Õlletööstus jälgib samal ajal murelikult õlleodra hinna kujunemist.

OEITFL hoiatab, et mitu nädalat tavatult kuuma ilma Euroopas on oluliselt vähendanud traditsiooniliste tootjariikide köögiviljasaaki. See paneb Euroopa agrotööstuse muretsema toorme pärast, sest parem pole olukord ka uutes liikmesriikides — Ungaris ja Poolas jääb köögiviljatoodang tänavu samuti 10-20% prognoosidele alla, ubade ja suvekõrvitsate osas isegi kuni 40%.

“Praegune olukord on üks ekstreemsemaid, mida me näinud oleme, ning põhjustab talunikele tõsiseid probleeme,” möönis ka ELi põllumajandusvolinik Mariann Fischer Boel.

Hollandi põllumehed hindavad, et pikk kuivaperiood ja rekordiliselt kõrged temperatuurid võivad teravilja- ja kartulisaaki tänavu kärpida kuni neljandiku võrra. ELi suurim teraviljakasvataja Prantsusmaa ennustab mullusega võrreldes saagi vähenemist viiendiku võrra ning niisama suurt langust prognoosis ka Poola põllumajandusminister.