"Kogu hinnatõusust on 52% põhjendatav just toidukaupade kallinemisega ning märgid viitavad sellele, et toidukaupade panus aastases hinnatõusus suureneb veelgi. Kuigi hinnatõusu vallandas maailmaturu hindade tõus, on näha ka, et kohalik konkurents töötlejate ja kaubandusettevõtete vahel on tagasihoidlik ning toetab hinnatõusu," märkis Lauri tänases kommentaaris.

Sel tulemusel on võimalik näha olukorda, kus vaatamata langevatele jaemüügi mahtudele kasvavad toidukaupade hinnad endiselt.

"Jaekaubandus suudab oma käivet tõsta üksens hinnatõusu toel. Tugev hinnatõus, eriti asjaolu, et inflatsioon on kõrge esmaste toidukaupade grupis, pidurdab väga selgelt tarbimiskasvu," kirjutas analüütik.

Eelkõige just kütuste kallinemise tõttu tõusid transpordi hinnad novembris 0,3% ja aastases võrdluses oli hinnakasv 4,4%. Siiski võib märgata, et hinnatõus on selles grupis hakanud aeglustuma, kuigi põhjustab veel üle 10% aastasest koguhinnatõusust.

"Eluasemekulude hinnatõus põhjendab viiendiku kogu hinnatõusust. Novembris oli sealne hinnakasv 0,4 protsenti (üpris tavapärane hooajale) ja aastane hinnatõus 6 protsenti.

"Gazpromi gaasihinna langetamise tõttu on oodata ka küttetariifide langust ning seega peaks eluasemete hinnatõus järgmistel kuudel pidurduma," tähendas Lauri.

Teistes gruppides oli hinnatõus tavapärasest tagasihoidlik, mis peegeldab nende kaupade-teenuste nõrgemat positsiooni tarbijate ostukorvis.

"Kui sissetulekud on tagasihoidlikud ning toidu, transpordi ja eluasemekulud kasvavad, siis on tarbijad sunnitud muude kaupade ja teenuste ostmist vähendama ning see tähendab ka nende hindade langust," märkis analüütik.