Keeld vedada Eestisse kondilihamassi tekitab probleeme mitmele suurele lihatööstusele, kes kasutavad seda toorainena odavama hinnaklassi vorstides. Sellised ettevõtted on näiteks Rakvere Lihakombinaat, Wõro Kommerts, Tallegg. Tõsi, viimane toodab kondilihamassi (MDM) ise ning tohib seda tegevust ka jätkata.

Impordikeeld kehtib juba alates maist, kuid kuni mai lõpuni võisid ELi liikmesriigid taotleda importi lubavat erisust. Kuna seda keegi ei taotlenud, loobus ka Eesti eriloa küsimisest. Seega võib Eestisse tuua vaid kuumtöödeldud kondilihamassi, mis on sisuliselt juba sama mis vorstide importimine, või valmistada kondilihamassi kohapeal vastavat luba omavas ettevõttes.

“Lootsime kuni viimase hetkeni, et mõistus võidab,” ütles Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Olle Horm. “Kindlasti avaldab see muudatus mõju meie majandustulemustele ja pole võimatu, et sügisel tuleb ka töötajate arvu vähendada.” Rakvere Lihakombinaadi käibest annab kondilihamassi baasil valmistatud vorstide müük ca 10 protsenti.

Valga lihatööstuse juht Elmut Paavel, kes on juba mitu aastat nö sõdinud kondilihamassi suure impordi vastu Eestisse, sõnas, et impordikeeld ühtlustab kindlasti toodete hindu. “Ehk kaovad ära 18-kroonised keedu- ja 32-kroonised suitsuvorstid,” ütles ta. “Samas ei usu ma, et see keeld nüüd kellelegi konkurentidest just majandusraskusi toob, küll leitakse kondilihamassile mingi alternatiiv.”