Meie toidu peamised puudused

Liiga palju soola
Ohutu kogus 5g päevas, statistika alusel keskmise eestimaalase tarbimine 15g päevas. Umbes 75% vajalikust soolast on juba toitudes olemas (nt 5 viilu rukkileiba = 2 g soola).
Vaata kindlasti toidupakendilt soolasisaldust: toidu soolasisaldus on kõrge, kui toidus on soola üle 1,5 g 100 g kohta.

Liiga palju suhkrut
Näiteks: 1,5-liitrisest suhkruga magustatud karastusjoogist saad umbes klaasitäie suhkrut.

Liiga palju rasva

Vähe piimatooteid
Päevas oleks mõistlik tarvitada vähemalt 3 klaasi piima või piimatooteid.

Vähe puu- ja köögivilju
WHO soovitusel peaks päevas tarvitama umbes 600g puu- ja köögivilju päevas, tegelik eestimaalase tarbimine on umbes 260g leibkonnaliikme kohta.

Eriti vähe söövad puu- ja köögivilju koolinoored: iga päev 16% 13 aastastest ja 11% 15 aastastest.

Millest tasuks tervise huvides hoiduda

Hüdrogeenitud taimerasva sisaldavast toidust.
Hüdrogeenimise käigus tekivad südant ja veresoonkonda ohustavad transrasvhapped.
Sünteetilisi värv- ja aroomaineid ning säilitusaineid sisaldavast toidust, kunstmagusaineid sisaldavast toidust.
Paljude puhul ei ole toimet organismile piisavalt uuritud või on teada negatiivne kõrvalmõju.

Kunstmagusained ei võta ära magusaisu

Oluline on teada, et liigne magusaisu võib olla põhjustatud valest toiduvalikust ning seda muutes on võimalik magusatarbimist piirata loomulikumal teel.

Puuviljade, köögiviljade puhul tasuks eelistada kodumaiseid

Mida pikem teekond põllult lauale, seda rohkem on vajadust kasutada keemiat. Toidulisanditele tasuks eelistada siiski naturaalset, tasakaalustatud toitu.

Autor: Laine Parts, 2008