“Lindlasse gripp ei jõua,” kinnitas eile Eesti ainsa linnulihatootja Tallegg juhatuse esimees Teet Soorm. “Oleme ette võtnud kõik, mis ette võtta annab. Paanika võib aga levida tarbija peas. Rasked ajad on ees.”

Pärast eilset uudist, et linnugripp on jõudnud Läänemerele, otsustas firma värskeima abinõuna veel desovahendeid juurde osta. “Nii nagu gripivaktsiin otsa sai, võivad hirmu ja paanika levides otsa saada ka desovahendid,” ütles Soorm. “Tänapäeval ei tooda keegi enam lattu.”

Rannamõisa kaubamärgi all Eestis Leedu linnuliha turustav AS Maag Grupp kinnitas samuti, et poeletile jõudev kaup on usaldusväärne. Kaubamärgi juht David Pärnamets ütles, et firma on vaid vahendaja, kuid selle peamine varustaja Leedu AB Vilniaus Paukstinas on kasutusele võtnud maksimaalsed ohutusmeetmed. Muu hulgas on firma töötajad pidanud isiklikes majapidamises kodulinnud hävitama, et vältida nakatumise ohtu.

“Kõik sõltub, mis meedia ära teeb,” ütles Pärnamets. “Võib-olla homme samal ajal ei vaata tarbijad enam linnuliha poolegi.”

Tarbimise vähenemist ei ole linnuliha müüjad enda sõnul praegu täheldanud. “Ei Eesti, Läti ega Leedu turul, mis on meie suurimad turud, pole praegu muutust tunda,” ütles Soorm. Sama kinnitas Pärnamets. Küll aga kahanesid Talleggi müügimahud mullu 10-15%, sest firma maadles salmonellaga ning mõju avaldas ka põgus linnugripihirm mullu sügisel. Soormi sõnul pole Tallegg mahte vähendanud ning plaanib tänavu toota 8-9 miljonit broilerit ning 80 miljonit muna.

Soorm rõhutas korduvalt, et Talleggi linnulihatööstus on tõsine tööstus, mitte lemmikloomapidamine. Linnud on kinnistes ruumides ega puutu kunagi välisilmaga kokku. Importi Talleggil Soormi sõnul pole ning sissetoodud lihast tooteid ei valmistata.

Eile keelustas Eesti veterinaar- ja toiduamet Eestis lindude pidamise välitingimustes. Täna algab ameti ja kahe maakonna osavõtul kriisiõppus linnugripi vastu valmistumiseks, ütles ameti loomatervishoiu ja loomakaitse osakonna juhataja Enel Niin.

Niin ütles, et EList tuli eile ka ametlik kinnitus, et Saksamaalt Rügeni saarelt teisipäeval leitud surnud luiged olid nakatunud linnugripi eriti ohtlikku vormi, mis võib nakatuda ka inimesele. Sellega on haigus jõudnud Läänemerele. Aasias ja Türgis on linnugrippi surnud 91 inimest.

Rügeni saar on vähem kui 100 km kaugusel Taani Bornholmi saarest ja Lõuna-Rootsi rannikust.

Kõik Skandinaavia riigid karmistasid eile nõudeid linnukasvatajatele.

EL peatab töötlemata sulgede impordi

Eile Brüsselis koos istunud ELi liikmesriikide esindajad toetasid toiduahela ja loomatervishoiu alalises komitees Euroopa Komisjoni ettepanekut peatada töötlemata sulgede import kõigist kolmandatest riikidest ning toetada liikmesriikide seirekavasid linnugripi varaseks avastamiseks.

Sulgede impordi peatamise põhjus on linnugripi kiire levik viimastel kuudel ning tõsine oht, et haigus levib edasi.

Riiklike seirekavade kaasrahastamiseks eraldab EL tänavu 1. veebruarist 31. detsembrini 1 964 800 eurot.