Näiteks magusaine aspartaami E 951 ADI on 0–40 mg kehakaalu kilogrammi kohta, mis tähendab, et 60 kg kaaluv inimene võib kogu elu jooksul tarbida ohutult päevas kuni 2400 mg aspartaami (40 mg x 60 kg = 2400 mg).

Kui aspartaami lisatakse näiteks karastusjookidesse suurimal lubatud määral 600 mg/kg kohta, siis võiks 60 kg kaaluv inimene tarbida päeva jooksul neli liitrit aspartaamisisaldusega karastusjooki.

20 kg kaaluva lapse puhul on aspartaami tarbimisel ohutu päevane kogus 800 mg (40 mg x 20 kg = 800 mg), seega võib laps juua ohutult päeva jooksul 1,3 liitrit karastusjooki.

Tuleb meeles pidada, et ohutu tarbimise kogus on kõikide päevas tarbitavate toitude peale kokku. See tähendab, et kui laps joob päevas 1,3 liitrit maksimaalse lubatava aspartaamisisaldusega karastusjooki, ei tohiks ta aspartaami enam muudest allikatest, näiteks närimiskummist, maiustustest, dessertidest, vitamiinipreparaatidest või lauamagusainetest juurde saada.

Viimastel aastatel on järjest rohkem hakatud tootma vähendatud energiasisaldusega tooteid (näiteks teatud light- või suhkruvabad tooted). Selliste toodete puhul on suhkur kas osaliselt või täielikult asendatud magusainetega ning nende pideval tarbimisel kasvavad oluliselt magusainete sissesöödavad kogused. Kui toidule on lisatud magusainet, peab see olema pakendil ka öeldud.

Allikas: Tark valik