Maag Lihatööstus kinnitab, et uutes Ehe sarja toodetes on lihasisaldus 100% – 100g toote valmistamiseks on kasutatud 100g liha.

“Enamikes keedutoodetes on liha sisaldus 50-60% ringis,” selgitas AS Maag Lihatööstuse juhatuse esimees Olle Horm.

“Meie otsustasime, et teeme toote, mille liha sisaldus on 100%. Samas tuleb arvestada, et loomulikult ei võrdu viiner ainult lihaga, seal on ka teisi koostisosi, mis kõik on pakendil välja toodud. Ehe sarja tegemisel lähtusime eeldusest, et toode oleks senistest turul olevatest toodetest selgelt eristuv – just oma lihasisalduse poolest. Kui suitsuvorstide puhul on termokao tõttu üsna tavaline, et 100g toote valmistamiseks kulub nt 120g liha, siis keeduvorstide puhul sellist lähenemist eriti kasutatud ei ole, kus liha sisaldus on väga kõrge.”

Horm selgitas, et keedutoodete puhul on eripäraks asjaolu, et 100g toote valmistamiseks kulub üle 100g koostisosasid, millest peamine on liha ning kaal väheneb, kuna termotöötlemisel osa veest aurustub.

“Ka see, mis liha täpselt on ja mis ei ole, on täpselt määratletud,” märkis Olle Horm. “Koostisosa koguse esitamise nõuded tulenevad vastavatest Euroopa Liidu direktiividest, kus määratletakse “liha” mõiste.

Toidu lihasisalduse arvestamisel ei tohi liha hulka arvestada mehaaniliselt konditustatud liha massi, samuti südant, keelt, pealihaseid, randme- ja pöialiigeselihaseid ning saba. Need näidatakse eraldi koostisosadena.”

“Kui teiste toiduainete puhul paralleele otsida, siis ka näiteks leiva pakenditelt leiame, et selles on 100% rukkijahu, mis ei tähenda, et seal teisi komponente ei ole,” rääkis AS Maag Lihatööstuse müügi- ja turundusdirektor Meelis Laande. “100% liha tähendab sama, mis 100% rukkijahu – ta näitab sisaldust. Tarbija tahab valida, millist toodet ta ostab. Peamine põhjus, miks paljude lihatoodete lihasisaldus on madal, on tulenenud tarbija valikustest. Tarbija otsustab, millist toodet ta osta tahab. Ja ei saa öelda, et kõik tarbijad tahavad ainult 100% lihasisaldusega tooteid. Põhjus ei olegi alati hinnas, vaid ka maitseharjumustes. EHE sari on loodud selleks, et ka need, kes hindavad tootes kõrget lihasisaldust, saaksid tarbida neile kõige meelepärasemat toodet.”

Vastavalt veterinaar- ja toiduameti selgitusele, on juhtudel, nt kui teatud koostisosa on põhiline toidu iseloomustamiseks ja eristab seda muudest nimetuse või välimuse poolest sarnastest toitudest, on selle koostisosa (või üldnimetusega esitatava koostisosa) koguse esitamine kohustuslik (VVM 324 § 10 lg 1 p 3). Näiteks lihatooted, kus liha sisaldus peaks olema põhiline selle toote iseloomustamiseks ja teistest eristumiseks, tuleb märgistusel välja tuua liha kui koostisosa sisaldus (arvestades, et liha esitatakse koos liha liigi nimetusega arvestades lisaks kriteeriume VVM 324 lisa 1 p 18). Kus seda koostisosa kogust esitatakse ei ole täpselt reguleeritud.
Määrus ütleb, et koostisosade loetelus või nimetuses või vahetult pärast nimetust (VVM 324 § 10 lg 1). Antud juhul toidu iseloomustamiseks põhilise koostisosa kogus %-des on 100 %, kõigi koostisosade mass kokku ületab 100 % valmistootest, sest tegemist on tootega, mis töötlemise tagajärjel kaotab niiskust.

VVM 324 § 10 lg 3 kohaselt, kui märgistusel protsentides välja toodud koostisosa või kõigi koostisosade mass kokku ületab 100 protsenti valmistoote massist, kirjutatakse protsendilise koguse asemel 100 grammi valmistoote valmistamiseks kasutatud koostisosa või koostisosade kogused massiühikutes. Selline erisus tuleneb toidutehnoloogilisest erisusest, mil kuum- või mõne muu töötlemise tagajärjel kaotab toit niiskust. Seega antud toote märgistusele rakendub nõue tuua välja 100g valmistoote valmistamiseks kasutatud sealiha kogus massiühikutes. Kus see välja tuuakse, ei ole õigusaktiga täpselt reguleeritud (koostisosade loetelus või nimetuses või mujal).