"Kui suurem kriis hakkas läbi saama, siis tekkis huvitav liikumine: nii mitmedki uued kaupmehed avastasid, et Baltikum on olemas. Kõige nimekam neist on H&M, kes avas eelmisel aastal esimesed poed Riias," rääkis kinnisvarainvesteerimisfirma East Capital Real Estate`i juhatuse esimees Madis Raidma eilsel kinnisvarafirmade liidu konverentsil.

H&M on käesoleval aastal lubanud kauplused avada ka Tallinnas ja Vilniuses. Kauplusekett lubab Baltikumi turul revolutsiooni, pakkudes oma sõnul tippkvaliteeti hea hinnaga.

"Nad on lubanud rõivakaubanduses revolutsiooni, mida nad Riias on ka alustanud. Kui Riias esimesed poed avati, siis pidid inimesed kassasabas seisma tund aega, et oma valitud toodete eest maksta," sõnas Raidma. "Ma arvan, et see on üsna harukordne nähtus, millega teised kaupmehed ei ole enam ammu kokku puutunud."

H&M on kaubanduspindade omanike seas kuum sõna ning ketist loodetakse väga palju. "Kui me võtame aluseks käibe ruutmeetri kohta, siis meie arvame, et see (H&Mi tulek - toim) raputab kohalikke tööstust ja rõivakaupmehi. Tõenäoliselt hakkavad muutused toimuma kahe-kolme aasta pärast," lausus Raidma.

Mitmed uued kaupluseketid, sh H&M sisenevad Baltikumi eelkõige Riia kaudu. Raidma sõnul ei ole sinna midagi parata. "Kui kusagil kaugel peakontoris plaanitakse uuele turule siseneda, siis pannakse näpp ikkagi kõige suurema linna peale," rääkis ta. Erandiks on Helsingist tulijad, kes panevad lipu esmalt maha Tallinnas.

Baltikumi on veel sisenemas Ikea, kes avab kaupluse Vilniuses ja kes tõenäoliselt näeb lisaks Baltikumile oma turuna ka Valgevenet.

Riias ja Vilniuses on poed avanud moekett Peek & Cloppenburg ning kes lähiajal on tulemas Eestisse. Briti kaubamajakett Debenhams on laienemas nii Tallinnasse, Vilniusesse ning järgmisel aastal ka Riiga.

Raidma sõnul on uuesti turgu kompamas ka odavtoidukett Lidl, kes on juba maad nuusutanud ning kes 2006. aastal loobus Eestisse tulemast.

"Baltikum on uutele kaupmeestele muutunud atraktiivsemaks ning ma arvan, et järgmised paar aastat saavad kaubandusturul päris huvitavad olema," sõnas Raidma.