“Islandil süüakse vaid lõhefileed ja suurem osa lõhemarjast visatakse lihtsalt minema,” põhjendab hiiglasekasvu Trink, miks temal, seni ärist suure kaarega mööda käinud mehel tekkis üldse äriidee. Teine, isiklikku laadi põhjus oli veel — nimelt on Trink eluaeg unistanud istuda kalamarjakausi kõrval ning lahmata kulbiga marja süüa. “Igast heast asjast saab kõrini,” möönab jõuludeks Tartusse vanematele külla tulnud Trink ja lisab, et nüüd maitseb ta kalamarja peamiselt vaid selleks, et veenduda, kas järjekordne partii sai õige soolsuse.

Mait Tringile, tema naisele Külliki Matsonile ja ühele kohalikule islandlannale kuuluv firma Ice & Fire käivitas oktoobri lõpus Islandil punase lõhemarja tootmise. Mait Tringi andmeil on esialgseks investeeringuks kulunud umbes pool miljonit krooni, millest osa moodustab pangalaen. “Kõik kolm osanikku on ka firma ainsad töötajad, kes kalakasvandusest saadud lõhemarja töötlevad ning purki kaanetavad,” lisab Trink.

Tringi hinnangul võiks Ice & Fire aastatoodanguks kujuneda umbes 2,5 tonni lõhemarja. “Nii palju kui võimalik, püüame Islandil turustada, sest teatavasti on Island Euroopa kallimaid riike ja seega on seal marginaal suurem,” seletab Trink. Oktoobri lõpust hakkas Ice & Fire müüma oma toodangut Islandi suuremates hotellides ja restoranides, kus käivad peamiselt turistid.

Eesti kalamarjaturule plaanib Mait Trink siseneda mitte varem, kui järgmise aasta sügisel, sest ekspordiloa väljaajamine on Islandil kaunis keeruline. Tringi sõnul käivad praegu läbirääkimised potentsiaalse partneriga Eestis, kes hakkab Eestisse punast lõhemarja importima. Seni on Eestisse imporditud vaid väga väikesed kogused lõhemarja Saksamaalt.