Uuenduslikku maksumeelt on üles näidanud näiteks tervisehäirete all kannatajad — üks kopsupuhituse diagnoosi saanud mees sai tagasi basseini ehitamise kulud — oli too ju mõeldud sportimiseks, mida arst oli mehele tungivalt soovitanud.

Teised juhtumid näitavad aga, et koer on maksumaksja parim sõber. Nii on kavalpead püüdnud saada soodustust koerte päevahoolduse pealt või deklareerinud oma neljajalgse sõbra ülalpeetavana. Koerad on käinud ka ametlikult farmis tööl vankrit vedamas ning osutanud turvateenust.

Tõsi, koertesoodustustele vaatab maksuamet üldiselt viltu. Aga Hummeri ostmist on ametlik maksupoliitika igati toetanud. Alles viimasel suvel asus Kongress lappima 1984. aastast maksukoodeksisse jäänud auku, mis annab 25 000-100 000 dollarit maksusoodustust enam kui 6000 naela (2,7 tonni) kaaluva sõiduki ärieesmärgil ostjale. Soodustus, mis pidi aitama ettevõtetel vajalikke raskeveokeid soetada, sai endale nime Hummeri maksuauk.

Kõige tavalisemaks kavaluseks on laiendada terminit ärikulud, mis venib nagu ehitusmehe lõuna. Ütleb ju seaduski nii ebakonkreetselt kui võimalik, et ärikulud saab maksustatavast tulust maha arvata, kui need on mõistlikud ja tavapärased.

Näiteks õnnestus rinnaimplantaadid soetanud striptiisitaril nimega Chesty Love (ehk Rinnakas Musike) arvestada oma maksustatavast tulust maha 2088 dollarit, sest ta väitis, et tegemist oli möödapääsmatu ärikuluga.

Maksuamet ei jäänud esialgu küll nõusse, aga maksukohus andis striptiisitarile õiguse.

USA kubiseb maksuabsurdsustest

Elust võetud näiteid kulude mahaarvamisest

* indiaanlaste vaalapüük

* jõulukuuskede tootmine

* golfiauto rentimine

* vasektoomia ehk seemnejuhakatkestus

* hasartmängukahjud

* suitsetamisest loobumise programmid

* energiaisolatsioon

* kruiisilaeva omamine

Allikas: Peter Sepp, USA maksumaksjate liit

Näide

* Kiratseva mööbliäri omanik palkas pärast aastaid ebaõnnestunud ettevõtte müüki süütaja.

* Too pistiski poele tule otsa, kindlustus ladus mehele pool miljonit dollarit peo peale.

* Ärimees pani selle maksudeklaratsiooni kirja, kuid tegi ühe vea: lisas muudele mahaarvamistele ka süütajale makstud 10 000dollarilise “konsultatsioonitasu”.

* Kaks aastat hiljem viis maksuameti audit mõlemad mehed trellide taha.