Peaminister Juhan Parts ja Reformierakonna esimees Siim Kallas tõlgendasid Reiljani avaldust koalitsioonist lahkumisena ning Parts alustas Isamaaliiduga kõnelusi uue valitsuse moodustamiseks.

“Me jätame Rahvaliidule ukse lahti, aga Rahvaliit peaks oma avalduse täies ulatuses tagasi võtma,” ütles Juhan Parts. Tund aega varem oli Parts kohtunud Isamaaliidu esimehe Tunne Kelamiga.

“Meil pole kiiret kuhugi,” kommenteeris Kelam koalitsioonikõneluste alustamist. Tema sõnul tuleks tulumaksumäära alandamine viia aasta võrra edasi.

“Ei,” vastas majandus- ja kommunikatsiooniminister Meelis Atonen küsimusele, kas Reformierakond on nõus mingitel tingimustel loobuma maksureformist ja vanemapalga senistest põhimõtetest.

Juhan Partsi sõnul peavad maksureformi edasilükkamiseks olema väga tugevad põhjendused. Kelam ja Parts leppisid esmaspäeval kokku, et teisipäeva hommikul helistatakse teineteisele ning jätkatakse kõnelusi.

Riigikogus on jõudnud teisele lugemisele riigieelarve, mis on üles ehitatud arvestades tulumaksureformi ja vanemapalga süsteemi käivitumist 2004. aasta jaanuaris.

Rahvaliit esitas eile pärastlõunal nõudmise, et koalitsioonileping tuleb ümber vaadata ja lükata edasi tulumaksumäära alandamine 24 protsendini ning sätestada vanemahüvitise ülemmääraks 6600 krooni 2004. aastal. Rahvaliit väljendas rahulolematust, et täitma pole asutud koalitsioonileppe haldusreformi puudutavat osa.

Rahvaliit kirjutas seitse kuud tagasi pärast Riigikogu valimisi koos Res Publica ja Reformierakonnaga alla koalitsioonileppele, millesse oli vanemahüvitise põhimõtted ja tulumaksureform sisse kirjutatud. Reiljan ütles eile, et Rahvaliit oli juba tookord juhtinud tähelepanu sellele, et majanduslik pinnas leppe täitmisele on nõrk.

“Oskusi ja kogemusi jäi väheseks, lõpupoole ka tahet asjade lahendamiseks,” ütles Reiljan. “Rahvaliidule pole võim nii armas, et peaks sellistes tingimustes jätkama,” põhjendas Reiljan Rahvaliidu eilset avaldust.

Riigikogu keskfraktsiooni liige Sven Mikser ütles, et peaminister peaks tekkinud olukorras tagasi astuma. Keskfraktsioon tegi eile avalduse, milles toetas Rahvaliidu otsust. “Koalitsiooni esimesed töökuud näitasid, et valitsus viib tegelikkuses ellu Reformierakonna äärmuslikku ja euroopalikele tavadele mittevastavat poliitikat,” teatas Keskerakond ja kutsus üles uue valitsuse moodustamisele.

Keskerakonnaga koos valitsuse moodustamisse suhtus Juhan Parts kriitiliselt. “See oleks koostöö võimu pärast, mitte Eesti riigi pärast,” lausus ta.

Ettevõtjad taunivad Rahvaliidu käitumist

Ettevõtjate hinnangul on ainuüksi valitsuse lagunemine Eestile äärmiselt kahjulik. Mitte mingil juhul ei tohi aga valitsuse jätkamise hinnaks olla maksureformist taganemine.

Rahvaliidu käitumine pälvis eile üleüldist hämmingut. Äripäevaga vestelnud ettevõtete juhid küsisid, kus oli Rahvaliit oma ultimaatumitega siis, kui tehti koalitsioonilepingut või kui eelarve ja maksueelnõud olid valitsuses.

- Praegu on muudatuste tegemisega ilmselgelt hiljaks jäädud ja maksureform tuleb kindlasti lõpule viia. Nii kinnitas Eesti Tööandjate Keskliidu tegevdirektor Meelis Virkebau. “Selleks on antud juba liiga kõrgetasemelisi lubadusi, kõik on juba maksureformiga arvestanud ja ka äriplaanidesse kirjutanud,” rääkis ta. “Samas ei tahaks ka valitsuses suuri muudatusi. Ettevõtja tahab stabiilsust,” ütles ta.

- Stabiilsusele rõhus ka ärimees Rein Kilk. “Kui midagi juba kokku lepiti, siis sedasi võiks ka edasi minna,” ütles Kilk. Maksureformist loobumine tähendab loobumist majanduskasvust ja see paneb omakorda kogu majandusele piduri peale, rääkis ta. Kilk tunnistas, et Rahvaliidu solvumise taga on tõenäoliselt nende poolt välja pakutud haldusreformil vähene tähelepanu pööramine.

- Pakterminali nõukogu esimees Aadu Luukas ei uskunud, et koalitsioon laguneb. Tema sõnul on Rahvaliidu esmaspäevase avalduse põhjuseks see, et Res Publica ja Reformierakond pole piisavalt tähelepanu pööranud haldusreformi käivitamisele. Rahvaliidule on aga haldusreform oluline. Veelahe ei ole koalitsioonis suur ja osapooled peaksid otsima kompromissi.

- IBM Eesti juhi Valdo Randpere sõnul võib Rahvaliidu käitumist tõlgendada avaliku arvamuse hetkehinnangule järeleandmisena, mis pole selgrooga poliitikutele kohane. Randpere sõnul on taunitav, et väga populistlikuks aetud vanemapalga diskussioonides avaldatud avalik arvamus mõne partei kergesti järgi andma paneb.

Rahvaliidu nõudmised ajavad koalitsiooni lõhki

Rahvaliidu ettepanekud koalitsioonilepingu muutmiseks:
- lükata edasi tulumaksumäära alandamine 24 protsendini
- sätestada vanemahüvitise ülemmääraks kolmekordne vanemahüvitise alammäär (2004. a 2200 kr)

Siim Kallas, Reformierakonna esimees:
Käsitlesime seda kirja Rahvaliidu soovina koalitsioonist lahkuda. Reformierakond peab mõistlikuks, et valitsus jätkaks tegutsemist senise koalitsioonileppe alusel. Tähtsamad koalitsioonileppega seotud seadused on jõudnud kolmandale lugemisele.

Juhan Parts, peaminister, Res Publica esimees
Rahvaliidu avaldus tähendab, et nad lahkuvad koalitsioonist. Alustame läbirääkimisi, et eelarve saaks vastu võetud.