14. sajandist pärit viiekorruseline maja Pikk tänav 55 on müügis mullu oktoobrist saadik. Maja müüva maakleri Tiia Sooaluste sõnul on vaatamata krõbedale hinnale ostuhuvilisi käinud küll.

“Nii kallis objekt üldjuhul paari-kolme kuuga ära ei lähe, pikk müügiaeg on üsna loomulik. On olnud paar tõsist pakkumist paar nädalat tagasi. Kuid kui ma dokumendid ära annan, rändavad need kuskile välismaale, kus asuvad ilmselt otsustajad. Nii et otsus pole veel langetatud või pole see minuni jõudnud,” rääkis Sooaluste. Ta lisas, et ostuhuvilised on välismaalased.

Kunagisse linnakodaniku majja korterid ja bürood

“Tõenäoliselt on ostjaks investor, kes teeb sinna kas korterelamu või osaliselt korterelamu ja osaliselt äripinna — sõltub investori plaanidest,” rääkis Sooaluste.

Tegemist on kunagise jõuka linnakodaniku majaga, mis on arhitektuurimälestisena riikliku kaitse all. Märtin pole seda renoveerinud. Küll on Sooaluste sõnul kogu maja puhastatud vanast nõukogudeaegsest sisust.

“Seal on eksponeeritud kõik, mis võimalik — vahetalade korrasolek, väärtuslikud detailid, ostja näeb täpselt, mida ostab,” ütles Sooaluste.

Pikk tänav 55 korterid ostis Märtin Tallinna linna elamumajandusameti korraldatud enampakkumisel 2005. aasta lõpus, korterid on 56-139 ruutmeetrit suured. Korterite müügihind oli keskmiselt 29 000-41 000 krooni ruutmeeter. Nelja korteri hind kokku oli 13,03 miljonit krooni. Ülejäänud kahe korteri müügi kohta esitati alguses protest, kuid hiljem sai nendegi omanikuks Märtin. Tema firmal AS Märtin on hulga kinnisvara Tallinnas ja Tartus.

Väidetavalt ostis Märtin Chevrolet’de müüja ASi Pleione 40-50 miljoni krooni eest.

Märtin jäi 2005. aastal kahjumisse

ASi Märtin käive 2005. aastal oli 9,6 mln krooni, kahjum 800 krooni.

Firma omanikud ja juhatuse liikmed on Markko Märtin ja tema isa Kalju Märtin. Firma tegevusaladeks on äriregistri andmetel ekspedeerimine, tera- ja köögivilja kasvatus, veoteenused, kaubandus, metsamaterjali varumine ja töötlemine.

ASile Märtin kuuluv kinnisvara

Tallinnas

• maja Pikk tänav 55 (hüpoteek 16,1 mln kr)
• tootmismaa Silikaltsiidi tänaval (hüpoteek 11 mln kr)
• korter Kadriorus Weizenbergi tänaval
• korter Narva mnt 9, ärimaa Tuukri tänaval, elamumaa Harku vallas Tilgu teel (3 kinnistu peale hüpoteek 39,5 mln krooni)

Tartus

• 135 m2 korter Lossi tänaval
• korterid Jaani tänaval
• 2,35 ha maad Tartumaal Maramaa külas