Riigikogu poolt vastu võetud arengukavas on uuel aastal ette näha Metsakeskuse loomine. See kahandaks erafirmade käes olevat miinimumilähedast metsakorralduse turuosa veelgi.

Metsakorraldus oli riigi monopol aastani 1998, mil sellega tegeles riigi osaühing Eesti Metsakorralduskeskus (EMKK). Siis otsustas keskkonnaministeerium turu paremate tulemuste nimel vabaks lasta. EMKK on sellest hoolimata võitnud ka era- ja riigimetsa korraldamise riigihanked nii aastal 2001 kui 2002. Pakkumise tingimused olid nii karmid, et erapakkujad jäid automaatselt kõrvale.

OÜ Metsaekspert juhataja Peep Põntsoni arvates pannakse sellega valdkonna taasriigistamise i-le punkt. Metsakeskuse kätte koondub kogu andmebaas nii era- kui riigimetsade kohta, seda valdamata on erafirmal üsna raske tegutseda. Põntsoni väitel tuleks metsakorraldus nii era- kui ka riigimetsades jätta riigihangete kaudu vabale turule. Riigile jääks vaid metsakorralduse tellimine riigihangete kaudu ja kontroll. “Sama naljakas oleks, kui riik looks ainsa riikliku kinnisvarahindamis- või maamõõdubüroo,” väitis ta.

Tõenäoliselt jääb erafirmadele vaid üks hange — see, mis puudutab erametsi. Seda kinnitas paljuski EMKK direktor Ülo Viilup, kes ütles, et statistilise metsainventuuri asjus enam suure tõenäosusega järgmistel aastatel riigihanget välja ei kuulutata ja sellega hakkab tegelema uus Metsakeskus.