Baltika juhile Meelis Milderile, tema õele kinnisvaramaaklerile Anne Luigele ja ühele välismaalasele kuuluv osaühing BML Invest ehitas vanalinnas Pikk 18/Pühavaimu 3 majas endale kolm korterit, mille pealt arvas maha käibemaksu 1 073 692 krooni. Tänaseks on sellele summale juurde tiksunud ka juba viivist 347 000 krooni.

Käibemaksuseaduse 18. paragrahvi järgi ei saa eluruumide tarbeks soetatud kaupadelt ja teenustelt sisendkäibemaksu maha arvata, selgitas Maksuameti juriidilise osakonna juhataja Maret Ambur. See, et korterid on välja renditud, ei muuda tema sõnul asja.

Sisendkäibemaksu saab maha arvata vaid ettevõtluse tarbeks tehtud ehitistelt. Küsimusele, kust ta teab, et neid kortereid ei kasuta maksumaksja oma ettevõtluses, vastas Ambur, et need on ka hooneregistris eluruumidena kirjas. Ehkki korterid on välja renditud äriühingutele, on need omakorda sinna füüsilised isikud majutanud. Arvete järgi, mille pealt käibemaksu tagasi arvestati, oli soetatud kõike eluruumideks vajalikku, alustades kardinatest ja lõpetades magamistoa mööbliga.

Maksuamet avastas väidetava rikkumise rutiinse kontrolli käigus. Maksuametnikud kontrollisid, mis põhjusel BML Invest sisendkäibemaksu ehitamise ajal maha arvas, samal ajal kui maksustamisele kuuluvat käivet firmal ei olnud. BML Invest vaidlustas Maksuameti nõude Tallinna Halduskohtus, kus see oli arutusel 30. jaanuaril. Otsus peaks tulema sel reedel. Meelis Milder, kes on firmas üks osanikest, keeldus kommenteerimast, kuidas ja mis otstarbel kõnealused korterid soetati. Korterite soetamise seost kesklinna ametnike Elmar Sepa ja Jüri Oti korteriskandaaliga ta eitas.