Külmpressitud oliiviõli on roheka või kollaka värvusega ja kannab nimetust virgin või extra virgin. Külmpressimisel saadud õli puhastatakse ainult filtreerimise teel, tänu millele ei hävi õlis sisalduvad kasulikud bioloogiliselt aktiivsed ained. Õlis säilivad ka vabad rasvhapped, mistõttu võib see kiirelt rääsuda. Erandiks on oliiviõli, mis säilib hästi tänu monoküllastamata rasvhapete sisaldusele.

Külmpressitud õli ei sobi praadimiseks, kuna sisaldab palju keemilisi ühendeid, mis kõrgel temperatuuril võivad muutuda tervisele kahjulikeks ühendeiks.

Külmpressitud õli sobib salatiõliks ja külmtoitude valmistamiseks.

Rafineeritud õlid sobivad nii salatiõliks kui ka praadimiseks. Praadimiseks tuleb õli võtta minimaalselt ja vältida kõrgeid temperatuure (õli suitsemist), et ei tekiks kantserogeenseid (vähki tekitavaid) ühendeid.

Enne praadimist on soovitatav pann ja õli kuumutada, kuna madalal temperatuuril praadides imab toit endasse rohkem rasva. Pärast praadimist tuleb pann õlijääkidest hoolikalt puhastada, sest õhuke õlikiht rääsub kiiresti. Kord juba kuumutatud õli teist korda praadimiseks kasutada ei ole soovitatav.

Allikas: Tark valik