Teisisõnu, Parts peab vigaseks Eesti Energia nõukogu detailseid materjale, milles nimetatud teemasid demagoogilise sõnamulina asemel sisuliselt arutatakse.

Partsi sõnul kirjutab Eesti Päevaleht mitme aasta vanusest "saastast", millel ei ole tõega midagi pistmist. Ühtlasi arvas majandusminister, et Eesti Energia erinevate valdkondade kohta küsija ei olnud ise oma küsimuste koostaja.

Remargi korras olgu öeldud, et Eesti Energia nõukogust käis mullu sügisel läbi esitlus "Eesti Energia finantseerimise võimalused", selle esimene punktpealkirjastati "Kontserni investeerimiskava kokkuvõte".

Kuigi Partsi väitel on riiklikust, maksumaksja toel toimivast energiagigandist kirjutatud artiklid saast, ei selgunud, miks ei ole riigifirma või majandusministeerium seni valeinfo ümberlükkamise nõudega kohtusse või pressinõukogusse pöördunud.

Toome siinkohal väljavõtte majandusminister Juhan Partsu esinemise valitsuse pressikonverentsil: "Kes tahab võib-olla sisulisemalt saada minu kommentaare, siis minu arust oli päris asjalik arupärimine selles küsimuses ja üldse rahvusvaheliste põlevkiviprojektide küsimuses, ütleks, kuu aega tagasi riigikogus. Ma, muide, imestasin -sotsiaaldemokraadid esitasid selle arupärimise, seal oli 10 küsimust ja pärast olid hilisemad küsimused-vastused ja minu arust oli see igati asjalik ja sisuline diskussioon. Nagu arvata võis, mitte mingisugust kajastust. Küll aga me loeme järjekordselt mingisugust saasta nn ajakirjanduselt, lekitatud materjalide osa, mis kujundab sihukest elementaarset desinformatsiooni. Ei ole võimalik, inimene võtab mingisuguseid nõukogu materjale, mis on võib-olla kahe aasta vanused, aasta vanune, ta võtab välja mingi ühe lause ja siis sellele antakse, ütleme, absoluutse tõe tähendus.

See, et ettevõtte juhatus on valmis kommenteerima väga pikki vastuseid, see puudutab ka seda tänast Päevalehe järjekordset saasta. Ma nägin Sandor Liive vastuseid nendele küsimustele. Seal oli ajakirjanikul vist mingi 15 küsimust, väga põhjalikud vastused - kõik, mis toimub Ameerikas, milline on finantsseis, millised on olnud otsuse ajal informatsioonid. Loomulikult ilmuvad kaks küsimust, et kas minister Parts käskis teil minna USA-sse. See on, ma ei tea. Miks nn ajakirjanik toodab selles mõttes oma lugejatele lihtsalt desinformatsiooni.

Aga ma veelkord kordan, mis puudutab seda põlevkiviprojekti ja Eesti Energiat sisuliselt, ma olen alati avatud mis iganes moodi mõistlikeks intervjuudeks, vestlusteks, kohtumisteks, et anda selle kohta reaalselt tõest informatsiooni. Aga ausalt öeldes natukene kummastab, ka mina sain mailboxi nn ajakirjanikult meili küsimustega, et paluti tunni ajaga vastata mingitele minu arvates kellegi hoopis kolmanda isiku poolt risti-rästi kokku topitud, ütleme, ebamäärastest mõtetest, kus kandev mõte oli see, et Parts on teinud mingisuguse väga salajase käsu kuhugi minna USAsse jne.

Veel kord: minu arvates on see tõsine projekt. Põlevkivitehnoloogia eksport, põlevkivi võimalused on maailmas kasvavad. Eesti Energia jaoks kui ettevõtte jaoks on loomulikult sellised rahvusvahelised projektid tõsine väljakutse. See ei ole lihtsalt, et jalutad läbi ja selline tööstus sünnib. Aga tänase päeva seisuga ma võin kinnitada, meil oli ka üldkoosolekul see teemaks, esmaspäeval on see projekt enam-vähem samasuguses arendusgraafikus, nagu ta oli kaks aastat tagasi. On erinevaid riske, suuremad-väiksemad, aga täna ma ei näe mingisugust põhjust ka kuu aega tagasi räägitut riigikogus muuta. Midagi sellist eiole toimunud."

Kommentaariks: Eesti Energia ähvardas Delfit kohtuga ja nõudis avalikku vabandamist, kui uudisteportaal kirjutas esimest korda põgusalt Auvere uues õlitehases toimunud põlengust. Ometi selgus, et Eesti Energia nõukogus räägiti Auveres toimunud põlengust põhjalikult, materjalidele oli ka lisatud fotod. Firma tegevjuhtkond nentis nõukogus, et kottfiltri avarii oli üks põhilistest põhjustest, miks ettevõte ei saanud uut õlitehast veel 2012. aastanumbri sees käima.

Pärast seda, kui Eesti Päevaleht Auvere uuest õlivabrikust - ka põlengust - nõukogu materjalidele toetudes kirjutas, riigifirma enam Delfit kohtuga ei ähvardanud, kuigi veel päev varem oli Eesti Energia kommunikatsioonidirektor Merlis Nõgene ajalehele teada andnud, et põlengust kirjutades ootab Eesti Päevalehte kohtutee.

Juhan Partsi pani pressikonverentsil Londoni börsi reeglite järgi tegutseva Eesti Energia valelikkusest palju rohkem muretsema hoopis see, et seni ei ole teada, kes andis Eesti Päevalehe käsutusse Eesti Energia nõukogu protokollid ja materjalid.