GDA on neutraalne, teaduslikult välja töötatud pakendi märgistamise viis, mis annab tarbijatele vajalikku toitumisalast teavet, et nad saaksid teadlikult valida oma eluviisiga sobivaid toiduaineid. GDA eesmärk ei ole anda hinnangut, kas toiduaine on tervislik või mitte.

Päevased soovitatavad kogused (GDAd)võimaldavad muuta tervisliku ja tasakaalustatud toitumise oluliselt lihtsamaks ning samas loobuda oletustest selle kohta, mida me peaksime sööma.

Kalorid on siinkohal hea näide. Me teame, et vajame päevas teatud hulka kaloreid (keskmine täiskasvanud naine vajab päevas umbes 2000 kilokalorit). 2000 kilokalorit ongi arvestatud päevane soovitatav kogus. Lihtne. Ent toitumise kontrollimiseks ei piisa vaid kalorite hulga jälgimisest. Seetõttu ongi GDAd toodud kõigi peamiste toitainete, sh suhkrute, rasva, küllastunud rasvhapete ja soola kohta.

Pidage meeles — GDAsid nimetatakse soovitatavateks kogusteks just seetõttu, et nende tarbimist soovitatakse; samas ei saa neid enesele eesmärgiks seada. Ja ehkki kalorite puhul piisab, kui pidada silmas umbkaudset päevast soovitatavat kogust, siis suhkruid, rasvu, küllastunud rasvhappeid ja soola ei tohiks tarbida rohkem kui soovitatud.

Allikad: gdainfo.ee, kaupmeesteliit.ee