Jogurt on piimatoodete seas väga populaarne. Edu võti peitub mitmekülgsuses. Kui mõni toidutoode rahuldab korraga mitut vajadust, on see igati tervitatav. Jogurtitega just nii ongi — täidavad kõhtu, kustutavad janu, hoolitsevad seedekulgla tervisliku seisundi eest ning aitavad nii sees- kui ka välispidiselt nahahoolduses.

Näiteks Vahemeremaades arvatakse, et regulaarne jogurti tarvitamine on seotud pikaealisusega.

Hea jogurti tegemiseks on vaja kvaliteetset piima või rõõska koort ja mikroobe, täpsemalt piimhappebaktereid. Järelkuumutamata jogurtis on palju baktereid, tavaliselt vähemalt üle miljoni ühes grammis tootes. Sellest ka ütlus, et jogurt on elav toit. Meil toodetud ja müüdavad jogurtid on valmistatud lehmapiimast ning piim on jogurti põhiline tooraine.

Jogurti valmistamisel kasutatakse bakterjuuretist, mis alati sisaldab vähemalt kaht tüüpi piimhappebaktereid: laktobatsille ja streptokokke. Jogurti juuretise piimhappebakteritel on mitmeid ülesandeid. Need lõhustavad piimasuhkrut ja toodavad sellest orgaanilisi happeid (peamiselt piimhapet), kalgendavad piimavalke, eritavad tootesse jogurtile omaseid lõhna- ja maitseaineid, kindlustavad tootele vajaliku tiheduse ning sünteesivad mitmeid vitamiine. Juuretise bakterid on suutelised lõhustama ka piimavalke ja -rasvu, muutes need piima toitained inimkehale veelgi paremini omastatavaks.

Allikas: Piimaliit