Esmaspäeval ajalehes Financial Times avaldatud pikas intervjuus prognoosib Nokia juht Jorma Ollila lähiaastatel globaalse mobiiltelefonide turu kasvu 10–15%. Ericssoni juht Kurt Hellström ütles aga reedel Taani majanduslehes Börsen ilmunud usutluses, et ka võrgusüsteemide osas lubavad märgid nõudluse toibumist.

“Terve rida tegureid räägib positiivse arengu kasuks. Muu hulgas see, et paljud operaatorid on turule toonud mobiilse multimeedia ehk MMS-teenused. Kui see hästi vastu võetakse ja populaarseks läheb, on operaatorid sunnitud varsti kiiresti uusi võimsusi ehitama,” ütles Hellström.

Hellström ei jaga arvamust, et operaatorid on 3G litsentside ostmisest tekkinud võlakoorma all endiselt põlvili ega jaksa investeerida. Radikaalne saneerimine hakkab tulemusi andma. Hollandi KPN jõudis läinud nädalal avalikustatud tulemuste järgi kolmandas kvartalis kasumisse pärast kaks aastat kestnud langust ning üllatas võlgade kiire tagasimaksmisega. Plussi jäi ka Hispaania Telefonica, Briti Vodafone’i kahjum vähenes poole võrra. Positiivselt võeti vastu isegi teade Deutsche Telkomi Euroopa kõigi aegade suurimast, 20,6 miljardi euro suurusest kahjumist lootuses, et sellega on halvim möödas. Investeerimispanga Merrill Lynch fondihaldurite küsitlus näitas läinud nädalal, et viimased kuus kuud on Euroopa telekomisektor olnud suures soosingus. Erinevalt 2001. a suvest ja sügisest, mil sinna investeerida ei tahetud.

Ollila ennustas, et mobiiltelefonide turg hakkab uuesti kasvama ning et multimeedia sõnumitest saab esimene järgmise põlvkonna teenus, mis turul läbi lööb. Ligi 400 miljonit inimest, arvab Ollila, vahetab oma telefonid lähiajal värviekraani ja multimeedia funktsiooniga uute mudelite vastu.