Ministri määruse täiendamine on tingitud Euroopa Liidu direktiivist transporditavate surveseadmete kohta, mis sätestab Pii-märgise nõude ka niinimetatud GOST-tüüpi vedelgaasiballoonidel. Pii-märgis gaasiballoonil tõendab selle vastavust kõigile tänapäevastele kvaliteedi- ja ohutusnõuetele, tagades tarbijale kindlustunde, et gaasiballoon on kontrollitud ning ohutu kasutada, kirjutas BNS.

„GOST-tüüpi, rahva hulgas tuntud kui punased, peamiselt 21-kilogrammised balloonid pärinevad nõukogude ajast ning on põhiosas toodetud 1970-ndatel aastatel. Nendest enamus on praeguseks pikaajalise kasutamise tulemusena võrdlemisi halvas seisukorras ning kuna aastakümneid vanade balloonide kohta puudub ka tehniline dokumentatsioon, ei ole nende seisukorda ja vastavust ohutusnõuetele võimalik adekvaatselt hinnata," rääkis Eesti Gaasiliidu direktor Tõnis Kukk.

Tema sõnul ongi gaasienergia tarnijad olukorras, kus ei saa klientidele tagada, et nende kasutuses olevad vedelgaasiballoonid on alati ohutud.

GOST-tüüpi vedelgaasiballoonide käibelt mahavõtmise peamiseks põhjuseks on see, et lisaks Euroopa Liidu nõuetele suurema katsetusrõhu kohta on viimastel aastatel tarbijate kasutuses olevatel balloonidel avastatud hulgaliselt defekte, mis on enamuses põhjustatud keeviste korrosioonist ning muudest sarnastest balloonide vananemisega seotud tagajärgedest.

Kuke sõnul on vanad ja lekkivad balloonid suurimaks ohuallikaks, ükskõik kus neid ka ei kasutata. "Kuna muudatus puudutab paljusid Eesti peresid ja ka ettevõtteid, peame vajalikuks punasele balloonile pakkuda ohutut asendust. Enamus gaasiettevõtteid pakuvad alternatiivina mugavamaid vedelgaasiballoone, mis mahutavad 5-17 kilogrammi gaasi senise 21 kilogrammi asemel. Need kõik on kontrollitud ning kannavad Pii-märgist, tõendades nende vastavust tänapäevastele ohutus- ja kvaliteedinõuetele," rääkis Kukk.

Eesti Gaasiliit on mittetulundusühing, mis ühendab vabatahtliku liikmesoleku alusel maa-, tööstus- ja vedelgaasi Eestisse sisseveo, transpordi, müügi, rakendamise ning kasutamisega tegelevaid Eesti Vabariigi juriidilisi isikuid. Liidu tegevuse eesmärk on kaasaaitamine Eesti gaasimajandusharu majanduslikule ja tehnilisele arengule, liidu liikmete taotluste elluviimine liidu põhikirjas kirjeldatud tegevussuundade ulatuses ning nende huvide ja õiguste kaitsmine lähtudes vaba konkurentsi põhimõttest.