Pärast seda, kui impordipiirangud 1. jaanuaril kadusid, kasvas Hiina jalatsite import ELi esimeses kvartalis 700%, selgub Euroopa Komisjoni kolmapäeval avalikustatud statistikast. Seda kuues vaatluse all olnud jalatsikategoorias — nelja sorti nahkkingad, tekstiilkingad ja tuhvlid — mida imporditi ligi 162 miljonit paari. Seda on rohkem kui kogu läinud aasta peale kokku.

Euroopa jalatsitootjad eesotsas Itaalia, Portugali ja Hispaania firmadega nõuavad Euroopa Komisjonilt kaitsemeetmeid Hiina impordi vastu. Neid toetavad Prantsusmaa, Kreeka ja Poola. “Meie arust ei kata Hiina jalatsite hind isegi materjalikulu,” ütles Itaalia jalatsitootjate liidu president Leonardo Soana intervjuus ajalehele Wall Street Journal. Itaalia rehkendab, et kui Hiina odava impordi buum jätkub, võib Itaalia jalatsitööstusest tänavu kaduda 40 000–101 000 töökohta.

Esimeses kvartalis Eestisse toodud Hiina päritolu jalatsite hulk ei jätaks paljajalu ühtegi eestimaalast. Kokku imporditi 2,1 miljonit paari, mida on pea kaks ja pool korda enam kui läinud aasta samal perioodil.

Suurematest jalatsimüüjatest eitasid nii ABC King kui ka Suurtüki Hiina kauba osakaalu kasvu. “Spetsialiseerunud ketid müüvad rohkem kallimat kaupa,” ütles Suurtüki tootejuht Õnne-Liina Onksion, “Pigem tuleb impordi kasv super- ja hüpermarketitest.” Suurtüki sortimendist on Hiina kaupa ca 15–20%, ABC Kinga kauplustes tänavu esimesel poolaastal 6,7%. Hinnavahe Euroopa kaubaga on ligi 50%, ütles Onksion, lisades hiinlaste tunnustuseks, et kvaliteet on viimasel ajal silmanähtavalt paranenud.