2010. aastast ei tohi uute seadmete energiatarbimine väljalülitatuna või ooterežiimil ületada 1 W . Kui ooterežiimil töötav seade edastab samal ajal teavet nagu kellaaeg või annab infot enda seisundi kohta, ei tohi elektritarbimine ületada 2 W. Lähitulevikus muutuvad uutele seadmetele nõuded veelgi karmimaks - alates 2013. aastast ei tohi samad näitajad ületada 0,5 W ja 1W, kirjutab Eesti Energia energiasäästublogi.

Ooterežiimist hoidumine

Kas elektrikulu vähendamiseks peaks seadmed pärast kasutust seinast välja tõmbama? See on üks võimalus, aga sellega kannatab seadmete kasutusmugavus. Kordades lihtsamaks võimaluseks on kasutada lülitiga pikendusjuhtmeid, kaugjuhitavaid pistiklüliteid ja taimereid.

Lülitiga pikendusjuhtme taha on võimalik korraga ühenda mitu samas kohas paiknevat seadet ja need siis korraga pärast kasutust lülitist välja lülitada. Kaugjuhitavad pistiklüliteid kasutades saab aga puldist välja lülitada korraga üksiku seadme, seadmete grupi või vajadusel kodust lahkudes kõik seadmed, välja arvatud külmiku. Taimerid on kasulik lahendus veeboileritele ja küttesüsteemidele, et lülitada need automaatselt sisse öisel ajal, mil elekter maksab vähem. Samuti saab taimeriga automaatselt välja lülitada ooterežiimil telekad, arvutid ja muud seadmed, mida ei kasutata näiteks päevasel ajal kui pererahvas on kodust eemal või öösel kui kõik magavad.

Eesti poodides on saada ka kasulikke ooterežiimi tuvastusseadmeid, mis ühendatakse seinakontakti ja koduseadme vahele. Kui seade tuvastab hetke, mil koduseadme energiatarve väheneb oluliselt, st seade jääb ooterežiimile, katkestab ta ühenduste vooluvõrguga. Seadet saab juhtida puldist, mis tähendab, et sisselülitamisnuppu vajutades tuvastab ta signaali ja lülitab voolu jälle sisse.